Anniken Paulsen er festivalkomponist for Egil Hovland-festivalen 2019. Under festivalens avslutningskonsert søndag 27. oktober, klokken 19.00, fremføres tre av hennes komposisjoner. Anniken har komponert et bestillingsverk for kor og orkester til festivalen. Hun valgte å sette musikk til det berømte diktet «Desiderata» av Max Ehrman. Musikkstykket blir fremført for første gang på søndag.

Urpremiere

Det er verdenspremiere i Fredrikstad!

Anniken sier: – Diktet berører festivalens tema, «identitet», på en tydelig måte. Teksten handler om å være stolt av den du er og å være tilstede i alt det gode som livet gir. Diktet har ingen rytme, ingen rim, men kloke ord og beroligende linjer til menneskeheten.

Urfremføringen er en spesiell hendelse fordi det er første gang «Desiderata» i sin helhet har blitt tonsatt.

Les Crane spilte det inn i 1971, men da ble en stor del av diktet resitert. Melodi var skrevet til en del av det. På internett ligger det mange opplesninger, inkludert versjoner fra Joan Crawford og Richard Burton. At verdenskjente stjerner har udødeliggjort diktet, forteller at det er betydningsfullt og har allmenn gyldighet. Det Anniken har gjort, er å sette musikk til hele diktet. Hun synes at det har vært en spennende utfordring.

Joik og strupesang

I forbindelse med komponeringen har Anniken hentet fram sin samiske arv. Hun hadde en samisk oldemor og har alltid følt tilhørighet til samisk kultur. Hun ville ha joik inn i dette verket, og har klart å få kontakt med den internasjonalt anerkjente joik-artisten Torgeir Vassvik. Han skal fremføre joik og strupesang og vil derved fargelegge lydbildet ytterligere.

– Teksten er viktig, universell og evig!, sier Vassvik om «Desiderata»

Flere verk

Anniken får også fremført to tidligere komposisjoner under søndagens avslutningskonsert:

«My Son» er et orgelverk som spilles av Dan Rene Dahl. Det er skrevet til hennes sønn - og alle andre sønner.

«Four Reasons» spilles av Østfold strykekvartett, med vokalist Renate Gjerløw Larsen. Musikkstykket er i fire deler og omhandler fødsel, glede, sorg og død. Tekster er av Thomas Howarth Kay.

De som var publikum søndag 20. oktober på Litteraturhuset, fikk høre Renate i musical-konserten, der hennes gjengivelse av «Du ska’ få, Henry Higgins» fra «My Fair Lady» satte salen i kok. Hennes vakre fremførelse av «How could I Know», en kjærlighetssang fra «Destiny» (Paulsen/Howarth Kay), viste oss at hennes stemme hører hjemme på Broadway!

Stor interesse

I tillegg til komposisjoner av Anniken Paulsen, inneholder konserten andre musikkopplevelser.

Festivalartist og operasanger Magne Fremmerlid vil først synge verk fra Tchaikovsky, Fliflet Bræin, Wagner og Mozart, akkompagnert av pianisten Mats-Andre Soli. Deretter vil han fremføre Egil Hovlands «Cantus VIII». Sistnevnte verk også i samarbeid med klarinettisten Knut Henriksen.

På sosiale medier er det meldt stor interesse for denne konserten. Kirkerommet er prydet med malerier av Jens Hauglin.

Det tegner til å bli en sterk sanseopplevelse!