En hyllest til dugnadsånden og menneskene bak Fyrtårnsverkstedet for miljø, reiseliv og innovasjon

Strømtangen fyr

Strømtangen fyr Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Gunnar Andersson, HiØ, forteller om Fyrtårnsverkstedet i uke 42 da en gjeng av svært ulike mennesker – arrangører og frivillige – jobbet fra tidlig til sent med alt fra marin forsøpling til sirkulær økonomi og reiseliv.

DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

For et par år siden vokste det frem en idé om å samle hundrevis av veldig ulike mennesker på Strømtangen fyr ytterst i fjorden en iskald og regnfull uke i oktober. Bakgrunnen var kjærlighet til havet, reiseliv, innovasjon og ikke minst miljø slik vi er minnet på gjennom utfordringene knyttet til marin forsøpling og plast i havet. Vi kunne lokke med null finansiering, masse oppgaver og ansvar, en uforutsigbar ramme, men en tro på at marin forsøpling angår oss alle enten vi er barn, ungdom, studenter, industri, reiselivsaktører, idealister eller forskere. Løsningene krever mer enn abstrakte modeller og spesialister, det krever samarbeid, kunnskap, handling og engasjement. Vi mener dette angår alle. Derfor bør alle med. Alle er viktig.

Urealistisk, umulig, for stort, feil årstid, manglende støtte hos de viktige folkene, ikke på arbeidsplanen, står ikke i læreplanen, har ikke gått tjenestevei, er ikke forankret – er bare noe av det som er blitt fortalt oss. Vi har hørt det før, og er ikke interessert. Vi vet at det er mange som ønsker å bidra og å få det til. Sten Helberg og Are Grønsund i Naturvernforbundet Fredrikstad og Hvaler inviterte til samling og kontordag på fyret i fjor, og vissheten om at dette kunne gjøres større ble styrket. I bunnen lå ønsket om å ta dialogen om miljøet ut dit den hører hjemme, i havgapet, og koble fagmiljøer og folk. Sammen med Visit Fredrikstad og Hvaler og HiØ Innovasjon og Prosjektledelse startet planleggingen for en hel uke på fyret i 2019.

Dette leserinnlegget er en hyllest til dugnadsånden og menneskene som gjorde Fyrtårnsverkstedet for miljø, reiseliv og innovasjon mulig.

På Åpen dag lørdag 19. oktober sitter en 10-åring fra Gressvik og lærer om plast laget av alger sammen med en nederlandsk forsker som har tatt med seg en samling av plastprøver som utforskes i fellesskap.

Mandag morgen utenfor smia på HiØ står en grønn container merket Plastverket og utviklet av idealistene i Wemakeit3D. Studentene er litt lavere enn vanlig, men nysgjerrigheten og vitelysten er det ikke noe å si på. Denne dagen er det 5. klasse på Hurrød skole som utforsker sirkulær økonomi og veien fra plastavfall som truer fisk, fugler og marine pattedyr i nasjonalparken til råvare for nye verdifulle produkter. Spørsmålene og tankene er mange og viktige, og burde vært pensum for både store og små.

Samtidig er 60 studenter fra første året på Bachelor innovasjon og prosjektledelse (IPL) på vei ut fra Tangen i båtene fra skjærgårdstjenestene i Hvaler og Fredrikstad for å rydde plast sammen med primus motor Sten Helberg og Naturvernforbundet Fredrikstad og Hvaler. Senere på dagen returnerer båtene fulle av plast og studenter med ny erfaring, kunnskap og engasjement. Dagen etter blir det som var søppel og en trussel for plante- og dyrelivet i nasjonalparken til verdifull råvare i nye produkter. Studentene lukker sirkelen i plastens livsløp. Samtidig dukker nye og store spørsmål opp: Hvordan identifiserer de ulike plasttypene? Hva kan gjenvinnes, hva kan brennes og hva må tas hånd om på andre måter? Hvordan lære mer om dette tema for å kunne ta de riktige valgene fremover?

Tirsdag setter Ytre Hvaler Nasjonalpark reiselivet i stevne på fyret. Alle landets nasjonalparker skal utforme en besøksstrategi, og Ytre Hvaler kunne ikke funnet et bedre sted for å få innspill fra de bedriftene som ferdes i parken med besøkende daglig. Fra tirsdag til onsdag samles forskere til symposium på fyret for å lære mer om sirkulær økonomi og diskutere mulige forskningsprosjekt og samarbeid for å forstå mer. Camilla Brox ved Norsk senter for sirkulær økonomi (NSSØ) innleder og tegner et bilde av sirkulær økonomi som både et industrielt og et helt personlig prosjekt. Deretter skifter fokus til fjæra og marin forsøpling og ryddeaksjoner med Sten Helberg fra Naturvernforbundet og Kystlotteriet, før det rundes av med forskningsgruppas egen bibliotekar, Marianne, og hvordan man kan støtte forskerne i arbeidet på sirkulær økonomi.

Onsdag og torsdag er det Innovation camp der Maya Nielsen og Margit Tangen fra Visit Fredrikstad & Hvaler utfordrer studentene på ideer for hvordan vi kan utvikle og profilere Ytre Hvaler Nasjonalpark og Kyststien samtidig som verneverdiene ivaretas. Mer enn 100 studenter fra HiØ, Norges miljø- og biovitenskapelige universitet på Ås og Norges idrettshøgskole tar utfordringen – og spennende ideer formes i fellesskap på fyret, under ledelse av stipendiaten Matthew Lynch knyttet til NTNU og IPL.

Torsdag og fredag åpner Bjørn Gitle Hauge fra HiØ dørene på fyret og samler reiselivsnæringen for å lære om hvordan man setter i gang et prosjekt, finner partnere, skaper engasjement hos politikere og offentlige etater, forankrer det i lokale og nasjonale planer, skriver det slik at mottager forstår det – og ikke minst finner midler til å finansiere det. Samtidig er det full aktivitet på Smia der elever fra Greåker videregående skole jobber med sirkulær økonomi sammen med studenter fra IPL. Ny viten testes ut i Plastverket som bruk av plastavfall som råvare i nye produkter.

På Åpen dag lørdag 19. oktober sitter en 10-åring fra Gressvik og lærer om plast laget av alger sammen med en nederlandsk forsker som har tatt med seg en samling av plastprøver som utforskes i fellesskap. Foran på en improvisert scene står en marinbiolog fra Passion for Ocean og beskriver hvordan sedimenter fra elvene former områdene der dem møter havet. På kaia på utsiden operer en IPL-student en undervannsdrone med kamera og gripearm for å fjerne spøkelsesteiner sammen med engasjerte barn som er på besøk. Litt lenger sør i Strømsundet står et akvarium med sjøpung og andre mystiske skapninger fra havet. Alle som nærmer seg får en innføring fra unge marinbiologer i det spennende livet til de skapningene vi kanskje trodde var passe kjedelige. Over fjellet, i stua på Strømtangen fyr med deilig mat og varme på ovnen for de kalde og sultne.

Og dette er bare noen eksempler fra alt som skjedde under Fyrtårnsverkstedet i uke 42. Denne uka fortjener en hyllest. Dette er derfor en hyllest til arrangørene og alle frivillige som jobbet fra tidlig til sent, ble våte og kalde – og var like blide. Dere skapte noe vi kan være stolte av.

Stort hurra for Visit Fredrikstad & Hvaler, Naturvernforbundet Fredrikstad og Hvaler, Innovasjon og Prosjektledelse – Høgskolen i Østfold og Passion for Ocean som står bak Fyrtårnsverkstedet, med støtte fra Hvaler kommune, Fredrikstad kommune og Østfold fylkeskommune, og ikke minst alle de som var med og gjorde dette virkelig.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken