Gå til sidens hovedinnhold

En film for fire generasjoner

Artikkelen er over 1 år gammel

– I år er det 75 år siden krigen sluttet, og da passer det godt at vi har en ny, norsk film om andre verdenskrig, sett fra barnas synsvinkel, skriver kinosjef Jørgen Søderberg Jansen.

KINOJANGEL

Kinosjef Jørgen Søderberg Jansen vil i vår spalte, «Kinojangel», presentere ukens kinopremièrer med et skråblikk.

Jeg foreslo at filmen heller kunne hete «Den 12. mann junior» for å gjøre den med salgbar i Fredrikstad, men det var nok greit at de beholdt tittelen «Flukten over grensen». Det er jo dét Maja Lundes bok heter også.

Likheten med «Den 12. mann» er likevel der, begge filmene foregår under andre verdenskrig og målet er å komme seg over grensen, til det trygge Sverige, og det blir selvfølgelig dramatisk underveis.

Forskjellen er at «Flukten over grensen» handler om fire barn, så dette er en mer familievennlig krigshistorie enn Harald Zwarts film. Her er det ingen som skjærer av seg tærne. Noe av det som gjorde «Den 12. mann» til tiårets mest sette film i Fredrikstad, og en stor suksess over hele landet, var at den ble sett av tre generasjoner. Her gikk ungdommer, foreldre og besteforeldre på kino sammen. Med sin ni års aldersgrense kan «Flukten over grensen» nå ut til oldebarna også.

Mine besteforeldre var omtrent på alder med barna i «Flukten over grensen» under andre verdenskrig. Mine barn har lært mye om krigen og om oldeforeldrene sine gjennom et flott prosjekt på ungdomsskolene som heter «Min familie i historien». Her intervjuer elevene slektninger, og krigen er et mye brukt tema. Det har gitt barna mer å snakke med oldeforeldrene sine om, og vi i generasjonene imellom har også lært nye ting. Nå vet jeg for eksempel mer om min oldemors bror, som var krigsseiler og endte opp i Australia, og jeg har fått vite at på dette bildet fra 8. mai, som ofte dukker opp når det er frigjøringsjubileum, slik som i år, er det min morfar som sitter på en sykkel og holder det store, norske flagget.

I år er det 75 år siden krigen sluttet, og da passer det godt at vi har en ny, norsk film om andre verdenskrig, sett fra barnas synsvinkel. «Flukten over grensen» er en fin anledning til å ta med oldeforeldre eller besteforeldre på kino, og så snakke sammen etterpå. Var oldefar barn under krigen, eller vokste bestefar opp like etter krigen? Hvordan var dagliglivet i en okkupert by? Gikk de på skolen? Hadde de kino og godteri?

«Flukten over grensen» har premiere i dag, øvrige premierer på selveste Valentinsdagen er «Sonic the Hedgehog», «Den skjønne tiden» og «Dronningens Corgi».

Kommentarer til denne saken