Etter en fin men hektisk arbeidsuke var det deilig med en fridag for å hente nye krefter. Gradestokken passerte tjue grader i solveggen, og jeg kunne virkelig slappe av med en god bok og et glass med denne rosévinen. Jeg kjenner det på kroppen og humøret mitt: Det er vår!

Med den stigende temperaturen og den vårlige følelsen i kroppen er det derfor ekstra deilig å kunne starte rosèvinsesongen med en ung og fruktig vin fra vinhuset François Lurton. François Lurton har vært i toppsjiktet i vinverden de siste 25 årene, og han er fremdeles like aktuell. Han er sønn av den legendariske og levende legenden André Lurton. På slutten av åtti- og nittitallet jobbet François som flying winemaker i Spania, Chile og Argentina. Det var under dette arbeidet at han oppdaget et enormt potensial utenfor hjemlandet, Frankrike. Han startet dermed å kjøpe opp vinmarker, samt bygge opp nye vingårder. Hans pionérånd kombinert med hardt arbeid har gitt han stor suksess, og han lager vin med stor suksess i hele fire land.

Det er en stund siden jeg sist skrev om rosévin her i avisen, så la meg gi en rask innføring i denne type vin: Vinen er fremstilt av hvite og blå druer, og det er skallet til druene som angir fargen. Vinen er ofte rosa eller lys rød, og de fremstår ofte sommerlige. Det er på grunn av skånsom og kort kontakt med drueskallet at den får den lyse røde fargen. Som oftest lages den på samme måte som hvitvin, men den kan også lages ved at man tilsetter most fra blå druer, i det gjæringen starter. De mest kjente kommer fra kjente vindistrikt i Frankrike, men det finnes en rekke andre land som også lager rosévin. For min del bruker jeg rosévin til grillmat, salat, sjømat og kos.

Produktinformasjon:

Navn: Les Fumèes Blanches Rosè 2021

Metode: Trad vinifikasjonsteknikk med bla kort maserasjonstid

Varenummer: 5139801

Alkoholprosent: 11,5

Syre pr liter: 6

Sukker pr liter: 3,4

Pris: 134,90

I dag valgte jeg et sjampanjeglass fra Riedels Performance-serie, og det fungerte bra. Denne vinen har en flott, lys rosafarge og den gjør seg godt glasset. Den dufter ungt og friskt og det første som treffer nesen er sødmefulle innslag av rød bær, samt lette syrlige innslag av solvarm rabarbra og sitrusfrukter. Den oppleves svært elegant på nesen. I munnen har den en viss fylde på samme tid som den er myk. Det er hagebringebær og rabarbra som styrer smaksbildet og de får virkelig denne vinen til å skinne. Etter hvert får man friskheten man ofte får fra sitrusfrukter, og litt grønne urter. Fin utgang.

Virkelig en deilig rosévin som passer til en lat fridag.

Ps! Denne får du også på treliter.