Det første spørsmålet som kommer til hjernen vår når vi møter noen vi kjenner som opprinnelig ikke kommer fra vårt land, og etter vi har introdusert oss til hverandre er å spørre ham: Hvor kommer du fra?

Det er en slags nysgjerrighet som ikke er skadelig. Vi stiller ikke dette spørsmålet for å bestemme hvordan vi håndterer denne personen, men fordi vi gjennom vår personlige, offentlige kultur har vi generell idé om de fleste land i verden. Dermed vil vi gjerne møte mennesker som kommer fra disse landene, slik at vi få vite mer om landet deres.

Når vi treffer noen fra et annet land, føler vi at vi er foran noen som representerer landet sitt. Det er som om denne personen er en dokumentar, en bok eller en levende kilde som legger til rette for oss å lære om kulturen i landet han kommer fra. Gjennom denne personen kan vi lære noe om landet hans angående livsstil, skikker og tradisjoner, levekårene, mentaliteten og tenkemåten til folket der.

Rike land er destinasjon for mange

Der er ikke uvanlig at de rike, trygge og siviliserte landene er destinasjon for mange mennesker rundt om kloden av forskjellige grunner. De drar til de rike og trygge landene enten for bedre jobbmuligheter, studier, eller som asylsøkere på grunn av krigene som brøt ut i landene der de kommer fra. Som et resultat, vil disse landene, om man liker eller ikke, blir til multikulturelle samfunn. Her må vi stoppe en stund og se oss rundt.

I Fredrikstad la jeg merke til to ting: Den første er at smilet som folk gir til deg når som helst de møter deg er det vanligvis brukes språk uansett hvem du er eller hvor du kommer fra.

Noen vestlige land er vant til fenomenet nyankomne fra andre land, der ble innvandrere en viktig del av samfunnene i disse landene siden forrige århundre. Imidlertid har andre samfunn begynt å oppleve dette fenomenet bare for noen tiår siden etter at livet blomstret i slike samfunn. Som et resultat, vil disse rike og siviliserte landene åpne sine dører for nyankomne og motta forskjellige kulturer etter at de var lokale og konservative samfunn. Her befinner vi oss foran to forskjellige meninger i to generasjoner: Den gamle konservative generasjonen som på sett og vis ønsker å bevare sin egen kultur, og frykter at kulturen i samfunnet blir påvirket av fremmede kulturer, og den nye generasjonen som er åpen for andre kulturer og ikke ser noe problem i blanding mellom kulturer i det hele tatt. Personlig, respekter jeg begge synspunktene.

Verden har endret seg

Likevel kan vi ikke benekte det faktum om at verden har forandret seg og at globaliseringen har banket på dørene til alle samfunn over hele verden. Intet samfunn kan forbli lukket. Og som det sies i det engelske ordtaket: No man is an island. I dette tilfelle kan vi ikke gi blaffen i dette avgjørende spørsmålet. Vi må takle utviklingen og finne et felles dialogspråk mellom oss og menneskene, nå som deres tilstedeværelse blant oss har blitt en realitet vi lever i hver dag.

Det flerkulturelle samfunn bygger på gjensidig tillit og respekt for hverandre, men må forankres i felles verdier. Med sine fem millioner innbyggere er Norge et lite land sammenlignet med resten av landene med flerkulturelle samfunn. Imidlertid er Norge i stand til å trekke oppmerksomheten fra hele verden til innholdet i forskjellige kulturer som kom fra forskjellige land.

Ali Husain

  • Fra Syria, bor i Fredrikstad med kone og ett barn, tre barn bor andre steder i Norge.
  • Yrkesbakgrunn som avisredaktør og ankermann på TV-nyheter i Syria.
  • Har jobbet som lærer ved universitet i flere land.

I begynnelsen av 2010 var det 313.552 mennesker i Norge med innvandrerbakgrunn, innvandrere eller født av innvandrerforeldre. 210.725 av dem er fra Den europeiske union, European Free Trade Association, USA, Canada, Australia og New Zealand. 102.827 er fra andre land. Det er et stort antall av store samfunn som bor vegg i vegg med nordmenn i Norge som det polske, svenske, pakistanske, irakiske, somaliske, tyske, litauiske, vietnamesiske, danske og syriske i de siste årene. I denne situasjonen kan vi ikke la ting gå av seg selv. Det må bygges bruer mellom disse samfunnene som bor i ett land. Enda viktigere er det å bygge en bru mellom disse samfunnene og det norske samfunnet vi alle bor i.

Norges store innsats

Ingen kan benekte innsatsen som Norge gjør for å samle og å bygge bruer mellom alle samfunn med ulike kulturell bakgrunn, samt å koble disse samfunnene helt tett til det norske samfunnet. Det er mange programmer og aktiviteter gjennomført av kommuner over hele landet for å nå dette målet. Slike aktiviteter kan bryte isen, rive ned forskjeller og bygge bruer mellom samfunnene med ulike kulturer på en side, og det norske kulturen på den andre siden, og det er det viktigste.

Fredrikstad er det beste eksempelet

Fredrikstad er jo det beste eksemplet på sameksistens mellom alle medlemmer i forskjellige samfunn og det norske samfunnet. I Fredrikstad la jeg merke til to ting: Den første er at smilet som folk gir til deg når som helst de møter deg er det vanligvis brukes språk uansett hvem du er eller hvor du kommer fra. Den andre tingen er den enorme innsatsen og mange aktiviteter som er utføres av Fredrikstad kommune for å opprettholde harmoni mellom alle folk som bor i denne vakre byen, og skape en varm familieatmosfære der alle føler seg trygge og komfortable.

Slik unngår vi misforståelse

Vår kunnskap om andres kultur får oss til å unngå mange pinlige situasjoner og misforståelser som kan etterlate negative inntrykk på andre, spesielt når vi er i et nytt land med en annen kultur. Det er mange situasjoner som har skjedd med noen mennesker jeg kjenner. Noen av disse situasjoner var morsomme, mens andre var ganske pinlige. Grunnen til dette var forskjellen mellom kulturer, tenkemåte og hvordan mennesker tar opp ting. Jeg kommer gjerne tilbake med noen eksempler. Det er interessant som gjenspeiler meningene til noen folk med ulike kulturell bakgrunn om viktigheten av å bygge bruer mellom mennesker med ulike kulturell bakgrunn og som bor i Fredrikstad.

Les også

Min vei til Fredrikstad, denne fantastiske byen som kan være forbilde for andre