Meget bra. Stappfullt. Utrolig morsomt. Det er stikkordene som går igjen dersom man ringer rundt til de lokale golfklubbene for å høre hvordan ståa er. Vi tok en ringerunde til de fire lokale klubbene for å ta temperaturen.

Hvaler Golfklubb

– Det er rett og slett enormt med aktivitet. Det var en skikkelig golfboom i fjor også, men den har fortsatt videre i år, sier Jon Bossum, daglig leder i Hvaler Golfklubb.

Omsetningen hos golfklubben har skutt i været.

– Den er nok doblet, og medlemsmassen er opp 30 %. Samtidig ser vi at det er mange unge som nå kommer til golfklubben, og det er egentlig et problem med bemanningen til tider – et luksusproblem, riktignok, slår han fast. Han legger til at arbeidet nå hovedsakelig havner om å ivareta de nye medlemmene.

– Vi vil ha med så mange som mulig så lenge som mulig, konstaterer Bossum.

Huseby & Hankø Golfklubb

– I år som i fjor går det veldig bra. Vi har mange nye medlemmer, mange som deltar på VTG-kurs (Veien til golf), og mange som går på banen, forteller Gjøril Johnsson Solberg, daglig leder i HHG. Hun er spesielt glad for å se mange unge på golfbanen.

– Spesielt i alderen 17–30 har det eksplodert, samtidig som det er mange gamle medlemmer som har kommet tilbake igjen, slår hun fast.

Hun tror koronapandemien har vært en av de viktigste årsakene til den plutselige økningen i golfinteresse, men tror ikke dette er et blaff.

– Fordelen med golf er at det er for alle aldre. Man kan begynne når man er 60 år, og holde på så lenge man vil, og det er veldig bra å komme seg ut og være litt i aktivitet. Samtidig er det en veldig koronavennlig idrett i disse dager, noe som selvsagt er en fordel. Golf lar seg også enkelt kombinere med Norgesferie, så vi har troen på at golfsporten går mange fine år i vente, tror Johnsson Solberg.

Onsøy Golfklubb

Styreleder i Onsøy Golfklubb, Ole-Kristian Arnesen, vil også fokusere på ivaretagelse av de nye medlemmene.

– Vi må prøve å beholde de så godt det lar seg gjøre. Vi har fått veldig mange nye medlemmer, og i snitt regnes det med 10 % frafall per år. De siste to årene har dog dette vært lavere, så ting ser lyst ut, mener Arnesen.

Han og Onsøy opplever også mange nye, unge medlemmer. Han tror en del av disse har funnet ut at golfen kan kombineres med andre idretter.

– Vi har nok fått mange som har gått på eksempelvis fotball eller håndball, og som nå ikke har hatt det tilbudet de siste 1,5 årene. Nå ser de at golfen og idretten de tidligere drev med enkelt kan kombineres. Man står veldig fritt som golfspiller, påpeker han.

Arnesen kan også fortelle om et meget stort trykk på banespillet.

– Man bør bestille starttid i god tid, for det er ikke nødvendigvis ledig med en gang om du kommer rett før. Spesielt i helgene er det ofte fullt, men det er et luksusproblem, slår Arnesen fast.

Gamle Fredrikstad Golfklubb

Styreleder i GFGK, Oddrun Skår, kan også fortelle om strålende dager. De har knust den langsiktige målsettinger om antall medlemmer – 2,5 år før tiden.

– Vi la en målsetting for fem år siden om 1023 medlemmer ved inngangen til 2023. Nå har vi over 1300 allerede. Det er morsomt å være styreleder når man ikke kjenner igjen alle medlemmene, ler hun.

Hun tror det er spesielt to faktorer som har bidratt til at golfsporten opplever en voldsom interesse.

– Den første er naturligvis koronapandemien, også tror jeg vi ser en Hovland-effekt. Å ha en nordmann i verdenstoppen gir golfsporten en helt egen synlighet, tror hun.

Hun tror også golfens tidligere image som en rikmannssport er i ferd med å forsvinne.

– Å begynne med golf koster ikke mer enn et par ski, så det er en gammel myte. Samtidig har vi jobbet for å senke barrieren med å begynne med golf, slik at dette er for alle mennesker i alle aldre. Golf er virkelig en folkesport, slår hun fast.