Gå til sidens hovedinnhold

Elisabeth: – I år fyller jeg 33. Gaminghobbyen min fyller 23

– Jeg gleder meg til 2070 når jeg kan sitte sammen med andre på gamlehjemmet og spille det nyeste spillet fra Nintendo, skriver bibliotekar Elisabeth Reinertsen.

Bibliotektipset

Fredrikstad bibliotek kommer med et godt tips – det kan være bøker og filmer du kanskje ikke engang visste fantes.

Jeg har egentlig spilt hele livet. Faren min hadde en pc som jeg fikk spille lærerike spill på da jeg gikk i barnehagen. Da jeg var ti år samlet jeg alle pengene jeg fikk til bursdagen og gikk på Elkjøp og kjøpte min første helt egne Gameboy Color. Den var limegrønn og den virker fortsatt.

23 år senere kan du finne meg på toget til jobb, fortsatt fordypet i spill.

Gaming er en hobby som gir meg mye.

Alle vennene mine gamer, vi kan bruke timevis på å snakke om en delt opplevelse. Jeg kan knytte bånd til folk jeg aldri har møtt før fordi vi liker det samme spillet.

Jeg gamer ikke online selv, men kjenner folk som har møtt venner og kjærester gjennom spill. Folk knytter tette, livslange bånd gjennom spill. Jeg møtte min ektemann delvis gjennom en begeistring for «StarCraft 2».

Spill gir meg muligheten til å utforske nye verdener og følelser aktivt. Spill gir meg muligheten til å slappe av, til å utfordre meg selv, og til å lære nye ting. Spill gir mestring. Følelsen av å endelig slå en boss jeg har måttet prøve på flere ganger er sammenlignbar med følelsen av å endelig score mål når jeg spilte fotball som liten.

Gaming kan gi sterke opplevelser, som «Mitt Barn Lebensborn», om å vokse opp som tyskerbarn i Norge i etterkrigstiden eller «That Dragon, Cancer», om å miste et barn til kreft. Det lar meg sette meg selv inn i andres liv og opplevelser på en måte som føles nærmere og mer ekte enn å lese en bok eller se en film, fordi jeg selv styrer opplevelsen.

Jeg kaller meg vel ikke egentlig en «gamer», men det er mest fordi jeg ikke liker merkelapper.

Jeg er litt opptatt av å fortelle folk at gaming egentlig passer for alle. Hvis du går på et bibliotek og forteller at du ikke har lest en eneste bok på 25 år, så er det ingen bibliotekar som ber deg starte med «Ulysses».

Torsdag 4. mars holder Fredrikstad bibliotek et digitalt arrangement om gamingens historie. Jeg har sett foredraget en gang før, men gleder meg til å se det igjen, for jeg synes gaming-historie er grådig interessant. Gaming et medie med språk du lærer deg, og som mange gamere lærer seg gjennom et helt liv. Men du som «bare» spiller Pokémon GO, eller Candy Crush, det er faktisk gaming det også.

Jeg gleder meg til 2070 når jeg kan sitte sammen med andre på gamlehjemmet og spille det nyeste spillet fra Nintendo og mimre over «Zelda Breath of Wild» og hvordan ALLE spilte «Pokémon GO» i 2016.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:15.