I tillegg er han dømt til å betale offeret rundt 135.000 kroner i erstatning etter hendelsen.

– Grovt uaktsomt

Det var i oktober 2013 hendelsen fant sted. Ifølge dommen forsikret han seg ikke om at bakgrunnen var sikker da han siktet mot kalven og trakk av.

Forrige fredag møttes to bevegede menn i 70-årene i Fredriikstad tingrett. Der fortalte den uheldige jegeren at han har blitt venn med offeret i etterkant av hendelsen.

– Det har betydd alt, fortalte han i retten.

Likevel mente dommeren at jegeren hadde opptrådt grovt uaktsomt under jakten.

– Jeg har vært ute for en tragedie, jeg gjorde en feilvurdering, sa han i retten.

Offeret ble operert samme dag og var den første uken gjennom fire påfølgende operasjoner for å fjerne fragmenter av kulen og biter fra hytteveggen, som det var mye igjen av i kroppen hans. Kula ekspanderte da den traff hytteveggen før den traff mannen i venstre hofte og gikk gjennom buken hans.

Fortsatt plager

Offeret har fortsatt plager etter hendelsen. Han orker ikke å gå mer enn 200–300 meter før han må hvile. Han har også søvnvansker fordi han ikke lenger kan ligge på venstre side. Ifølge dommen har jegeren opptrådt grovt uaktsomt både ved å plassere elgposten på et så utsatt sted og ved å ha trukket av våpenet uten å forvisse seg om hva som var bak elgen, sier han.

Selv om jegeren tidlig erkjente at det var han som hadde skutt, har saken blitt liggende hos politiet i to år. Retten mener at den lange tiden har vært en stor belastning for jegeren, og at straffen derfor bør gjøres betinget.

Offeret fortalte i retten at han har sympati med mannen som skjøt.

– Det er vondt. Jeg har ikke anmeldt ham. Jeg hadde håpet vi skulle slippe å sitte i en rettssal, og at dette kunne vært avgjort som en vanlig tilståelsessak, svarte han i retten i forrige uke.