«Vi snakker ikke lenger om eldrebølgen, men om eldreenergien», sa Hvalers nye ordfører Mona Vauger på Hvalerkonferansen tidligere i januar. Og mens så vel stat som kommuner over hele landet er opptatt av at befolkningen blir stadig eldre, og det bli færre til å dra lasset for å opprettholde velferdsstaten, ser Mona Vauger potensialet som de eldre representerer. Eldreenergien, kaller hun det!

Florida – fordel eller ulempe?

For de fleste er det bare å se seg rundt, og du finner aktive mennesker fulle av energi. Olav Thon og Fred Olsen er to av dem. Begge i 90-årene. John Fredriksen og Trygve Hegnar to andre - godt over 70. Og de er ikke alene. På Hvaler er vi mange. Når så flere har begynt å se på Hvaler som et slags Norges Florida fordi stadig flere eldre har funnet Hvaler som et godt sted å være, så er det viktig å se på hva dette betyr.

Er det en fordel, eller er det en ulempe? Og er det en ulempe, må vi i hvert fall se hvordan vi kan gjøre dette til en fordel. Noe vi kan utnytte til beste for alle som bor på Hvaler – inkludert de 4500 resurssterke hytteeierne - og for nærings- og kulturlivet.

Jakten på Hvalers DNA

På Hvaler-konferansen var jakten på Hvalers DNA den røde tråden. Morten Kristiansen fra konsulentselskapet Maverick hjalp oss, og flere ga sitt besyv med – inkludert Øystein Elgheim fra Hvaler Gjestgiveri. Anne Cedervall som har opprettet firmaet «Opplev Hvaler» og arrangerer både Svanemarsjen og NM i makrellfiske. Espen Søilen fra Oslofjordens Friluftsråd som hadde godt nytt om servicebygg på Storesand. Og vår dyktige Anne Marit Skovly som ledet oss sikkert gjennom kvelden.

Styret i Næringsforumet skal diskutere den videre DNA-jakten i sitt neste møte. Trolig var dette starten på en prosess der hele Hvaler skal med - og hvor både kommunen, Næringsforumet og alle med interesse for Hvaler er velkomne til idemyldring og dugnad.

Framoverlent – langt framme i skoa

Vi har på Hvaler erfart en kommune som er framoverlent - og langt framme i skoa, som det heter nå.

Og vi har ambisjoner om å være en smart kommune, og det har vi fått mange gode eksempler på, inkludert bredbånd til stadig flere.

Nytt i fjor var at vi for første gang sammen med kommunen delte ut Hvalers næringspris. Den gikk til Lars Egil Lande, etter skarp konkurranse med selveste Fjordfisk. I år var det sjømatrestauranten Førstereis som gikk til topps. Igjen fikk vi se hvor mange gode og fremragende bedrifter vi har her ute i øyriket. Kunstnere også. Lisa Aisato, Øyvind og Vebjørn Sand for å nevne noen. Vebjørn i full gang med sitt nye prosjekt – Roseslottet høyt oppe over Oslo-gryta.

I fjor fikk også flere av Hvalers bedrifter kjærkomne midler til nye tiltak gjennom kommunens nyopprettede næringsfond. Kommunestyret har også etter omfattende arbeid vedtatt en ny næringsstrategi for årene 2019 til 2023.

Stor optimisme og aktivitet

Vi ser stor optimisme og aktivitet ikke minst i næringer som lever av sommerturistene.

Fredriksstad Blad skrev nylig om kompanjongene Jon Rådahl og Glenn Arild Olsen som gjennom sine firmaer nå har 800 båter i vinteropplag, og venter å omsette for 80 millioner på båt i 2020. Her blir det verdifulle arbeidsplasser og Hvaler-aktivitet hele året. Byggmestere, rørleggere, elektrikere og andre gjør jobb for flere hundrede millioner i året på hyttebygging og reparasjoner i kommunen vår.

Her er det selgers marked! Og det er viktig at vi ikke sovner på laurbærene. Selv venter jeg fortsatt tilbud på et bad i gamlehuset vårt.

Hvaler – en vakker perle

Hvaler er fortsatt en vakker perle som mange drømmer om – med massevis av muligheter - og dyktige folk. Nå kommer også en etterlengtet gang- og sykkelvei som gjør det lettere å komme hit trafikksikkert også uten bil. Og bilistene bidrar gjennom bompenger på de to Kråkerøy-bruene positivt til veiutbyggingen også hos naboen Fredrikstad.

Nye muligheter

Innovasjon Norges arbeid med utvikling av en ny reiselivsstrategi for landet vårt, kan også kan bli viktig for Hvaler. Det samme gjelder Regjeringens åpne lommebok til den som vil satse på bærekraft, nye ideer og innovasjoner. Alt dette er med og gir oss nye muligheter!

Her på Hvaler har vi verdens beste utgangspunkt for å finne veien til et fortsatt godt Hvaler-liv. Velkommen til et Hvaler fylt av energi! Eldreenergi som annen energi, i tråd med ny-ordfører Mona Vaugers ønske og ambisjon.