Gå til sidens hovedinnhold

Ekspert: Så mye penger kan du gå glipp av ved å få igjen på skatten

Artikkelen er over 1 år gammel

Får du mye penger igjen på skatten, gjør du trolig noe feil.

[Nettavisen] Idag 20. juni kom skattepengene og rundt 2,9 millioner nordmenn kan glede seg over penger inn på kontoen.

Det vil si: Det er ikke sikkert man bør glede seg for mye. Selv om mange ønsker å få igjen på skatten, skyldes det bare at du betalte for mye i skatt i året som gikk.

Sammenliknet med andre spareformer, er slik tilbakebetaling av skatt veldig lite gunstig.

–⁠ De fleste er opplært til å tro at det å få igjen penger på skatten er bra, forteller spare- og investeringsøkonom Martin Graftås på ODIN-bloggen.

–⁠ De fleste er opplært til å tro at det å få igjen penger på skatten er bra, forteller spare- og investeringsøkonom Martin Graftås på ODIN-bloggen.

–⁠ De fleste er opplært til å tro at det å få igjen penger på skatten er bra. Mange opplever det som vanskelig å spare penger, så å la arbeidsgiver trekke for mye skatt i løpet av året, slik at de kan få en ekstra utbetaling året etter, er blitt folkesport, forteller spare- og investeringsøkonom Martin Graftås på ODIN-bloggen og fortsetter:

–⁠ Dessverre gir denne spareformen svært lav rente, og siden du føler det er gratis penger, er det lett å svi dem av på sydenturer og annen kortsiktig moro. Nettopp derfor sørger jeg selv for heller å få baksmell, eller i det minste å gå i null.

Større ulemper

Graftås forklarer at man får 0,59 prosent årlig rente på pengene man har innbetalt for mye hos Skatteetaten i 2018. Om man legger til en prisvekst, altså inflasjon, på rundt 2 prosent, er man garantert å tape kjøpekraft.

–⁠ Men ikke nok med det. Renten på pengene beregnes fra 1.juli 2018 og frem til du får dem utbetalt rundt juli 2019. Så hvis du betalte for mye i skatt tidlig på fjoråret, begynte altså ikke rentene å løpe før i juli. Det er en dårlig “deal” og du burde klare å forvalte disse pengene bedre selv, sier han.

I stedet er det mer lønnsomt å nedbetale ekstra på boliglånet. Det er nemlig mer attraktivt enn å la staten passe på pengene dine.

–⁠ Hvis du betalte 30.000 kroner for mye i skatt i fjor, vil pengene vokse rundt 177 kroner med en rente på 0,59 prosent, slik at du fikk utbetalt 30.177 kroner. Si du i stedet brukte pengene til å nedbetale ekstra på et boliglån med 2,5 prosent årlig rente. Da kunne du i stedet for å tjene 177 kroner spare 750 kroner i rentekostnader, altså 573 kroner mer til deg, forklarer Martin med kalkulatoren i hånden, forteller Graftås.

Kan gå glipp av tusener

Om man snur temaet til langsiktig sparing blir tallene bare enda verre.

Det blir kun smuler å regne om man sammenligner de 0,59 prosentene man får i rente på skattepenger, med hva man kan oppnå ved langsiktig sparing i aksjefond.

–⁠ Si at du konsekvent betaler 30.000 kroner for mye i skatt hvert år. Det tilsvarer 2.500 kroner i måneden. Hvis du i stedet investerte pengene i et aksjefond til 7 prosent gjennomsnittlig årlig avkastning over ti år, kunne du endt opp med cirka 430.000 kroner! Sammenlignet med hva de rundt 10.000 kronene som sparing hos Skatteetaten ville gitt, er det omtrent 120.000 kroner mer, forklarer Graftås.

Dermed kan man gå glipp av tusener av kroner ved langsiktig sparing gjennom skatteseddelen, særlig om man gjør det konsekvent over tid. Det oppfordres likevel til å huske på at aksjefond kun er for penger som skal stå over tid, gjerne syv år eller lengre, og man bør ha litt penger i bakhånd fra start.

Mange vil spare

Mange ønsker likevel å «spare» penger på å betale for mye skatt. Ifølge en undersøkelse YouGov utførte for Nordea i 2018 svarte 17 prosent at de med vilje betaler for mye skatt. Det tilsvarer rundt 550.000 nordmenn.

Anne Motzfeldt, finansiell rådgiver i Danske Bank, viser til at folk faktisk kan sørge for å betale mindre i skatt ved å gå inn på Skatteetatens nettsider og justere skattebeløpet der.

Anne Motzfeldt, finansiell rådgiver i Danske Bank, viser til at folk faktisk kan sørge for å betale mindre i skatt ved å gå inn på Skatteetatens nettsider og justere skattebeløpet der. Foto: Sturlason v/ Sturlason fotografer

Anne Motzfeldt, finansiell rådgiver i Danske Bank, viser til at folk faktisk kan sørge for å betale mindre i skatt ved å gå inn på Skatteetatens nettsider og justere skattebeløpet der.

–⁠ Hvis du vet at du vil skatte for mye, kan du gå inn på Skatteetatens nettsider og justere skatten din der, slik at du går omtrent i null. Har du ordninger med ekstratrekk av skatt, bør du dessuten fjerne dem, sa Motzfeldt til Nettavisen i fjor.

Hun fortalte at ved å heller få utbetalt litt ekstra lønn hver måned gjennom året, kan du enten nedbetale mer på gjeld eller sette av penger til sparing hver måned.

–⁠ Begge deler er mer lønnsomme enn å få igjen på skatten, sa Motzfeldt.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.