Nå kan du kjøre strake veien til København

Ferdig: Nå er endelig arbeidet ferdigstilt og motorveien går sammenhengende fra Oslo til København. Foto: SR

Ferdig: Nå er endelig arbeidet ferdigstilt og motorveien går sammenhengende fra Oslo til København. Foto: SR

Artikkelen er over 4 år gammel

Etter lange tider med lange køer kan du nå kjøre på en bred firefelts motorvei hele veien fra Oslo til København.

DEL

Det har tatt hele 60 år å ferdigstille veien som nå er åpnet for trafikk. 6. juli åpnet de siste sju kilometerne av veien som har vært under arbeid siden 60-tallet.

– Det er en etterlengtet dag. Det var den 22. etappen vi har bygd mellom Göteborg og norskegrensen. Og det var den siste. Nå er det slutt på den tiden da man satt i kø i flere timer, sa Håkan Wennerström, regionaldirektør i Trafikverket til NRK Østfold.

Den siste etappen gikk gjennom Tanum og det har gått to år siden arbeidet på etappen begynte. For en gangs skyld har veibyggingen gått saktere i Sverige enn i Norge, skriver Halden Arbeiderblad.

Det har sammenheng med at veien her går kloss inntil verdensarvområdet Viltlycke, og at det derfor har vært mange hensyn å ta.

Innviet med stil

Da motorveien skulle innvies ble dette gjort med pomp og prakt. Lokale politikere fra Strømstadsområdet, kulturarbeidere, bedriftseiere og representanter fra Trafikverket og den svenske regjeringen.

Tidligere ble de smale og svingete delene av E6 gjennom nordlige Bohuslän kalt for «dødsveien». Liselotte Broberg i kommunalrådet i Tanum håper nå at dette kallenavnet skal være bortblåst for alltid.

– Sikkerheten har absolutt høyeste prioritet. Samtidig gir motorveien større mulighet for å pendle til jobb for mennesker som velger å bo i Tanum, sier Broberg under innvielsen. Det skriver Strømstad Tidning.

Arkeologiske funn

Under arbeidet med motorveien har det blitt oppdaget fornminner.

– Vi har funnet boplasser som er over 8000 år gamle. De er flyttet til Bohusläns museum. Informasjon blir også å finne i databaser, rapporter og bøker, sier arkeolog Christine Toreld til NRK.

Hun har vært med på utgravningene på denne siste motorveistrekningen, og sier at uten motorveibyggingen ville ikke fornminnene blitt oppdaget.

Artikkeltags