Det var i årets vinterferie at Julius ble syk i Dyreparken i Kristiansand. Det er bekreftet fra St. Olavs hospital at han fikk i seg narkotika, opplyser Dyreparken tirsdag.

– Vi er sjokkert, sier veterinær Rolf-Arne Ølberg.

Torsdag 21. februar gikk Julius inn i en psykoselignende tilstand der han blant annet påførte seg selv alvorlige bittskader i armen. Etter å ha fått behandling er han nå utenfor livsfare.

– Dette kunne ha gått mye verre, og det kunne like godt ha tatt livet av Julius, sier Ølberg.

Kan skru opp korker

Julius er den eneste av sjimpansene i parken som kan skru opp en skrukork, og han har vært glad i å drikke brus fra flasker. Blodprøver fra Julius inneholdt narkotika. Mistanken rettes ifølge Dyreparken mot en plastflaske som samme dag ble funnet på Apeøya og som Julius er observert med.

Saken er politianmeldt, og flasken skal undersøkes av politiet for ytterligere spor. Dyreparken jobber parallelt med å gjennomgå opptak fra alle overvåkingskameraer fra den aktuelle dagen.

Såret gror

– De påfølgende dagene har vårt hovedfokus vært å passe på Julius. Vi er først og fremst utrolig takknemlige og glade for at det ser ut til å gå bra med ham. Såret gror nå, og Julius oppfører seg normalt, sier Rolf-Arne Ølberg.

Dyreparken håper at politiet finner spor som kan føre til oppklaring av saken. Politiet er interessert i å komme i kontakt med gjester som kan ha informasjon, og folk bes ringe 02800.

Vokste opp hos mennesker

Julius ble født i desember 1979 og nærmer seg dermed 40 år. Da han som nyfødt ble avvist av moren sin og måtte vokse opp hos mennesker, ble han hele Norges kjæledegge og kjendis.

De siste 14 årene har han vært lederen i flokken i det store kollektivet i Apejungelen i Dyreparken, der han lever en rolig og trygg tilværelse, som sjef og far. I årenes løp har Julius blitt far til flere unger. Av de mest kjente er sønnene Julius Junior i 2003, Linus i 2006 og datteren Yr i 2011.