– Video er en fin ting. Da kan også publikum få et realistisk innblikk i hverdagen til frivillige i foreninger som redder dyr, sier Mette Kvaleng hos Dyrebeskyttelsen Fredrikstad & Omegn.
Utslitt og syk
Videoen av den syke og utslitte løskatten, som fikk kallenavnet «Trond» sine siste levedager, har gått landet rundt etter at Dyrebeskyttelsen i Fredrikstad valgte å legge ut en video av undersøkelsene av den syke katten på sine Facebook-sider. Mette Kvaleng hos Dyrebeskyttelsen mener videoen viser en del av virkeligheten der ute.
– Vi pleier ofte å legge ut videoer av historier som får en lykkelig slutt. Men den siste tiden har vi følt at vi må dokumentere hva som faktisk er virkeligheten. Denne katten var dessverre så utslitt og syk at den ikke var til å redde, sier Kvaleng.
- LES OGSÅ: Politiet advarer hundeeiere
– Luktet død
Hun forteller om et trist syn da katten ble hentet.
– Det var ikke en muskel å finne på kroppen og i tillegg luktet den død og fordervelse. Den hadde ikke tenner og lungene var fylt av væske. Dyrlegen hadde ikke annet valg enn å avlive den, sier hun.
- LES OGSÅ: Kluss med id-merking av dyr
– Krever id-merking av alle husdyr
Fortsatt vet ingen hvem «Trond» er. Kvaleng mener det er på høy tid at myndighetene innfører lovpålagt id-merking av kattene.
– Jeg mener at absolutt alle husdyr i Norge må id-merkes. I tillegg må vi bli langt flinkere til å kastrere dyrene. Det er for mange husdyr og for få mennesker til å ta godt nok vare på de. Jeg tror aldri vi får vite hvor denne katten kom fra, sier hun.
Før hun fortsetter:
– Frem til et forbedret lovverk er på plass, med for eksempel påbudt ID-merking av alle husdyr, så finnes det heller ingen å straffe i saker som denne. Ingen kjent eier, ingen å anmelde, ingenting for Dyrepolitiet å etterforske, men likefullt dyremishandling på lik linje med drukning og dumping i pappesker, sier hun.
- LES OGSÅ: – Det regner katter
Problem året rundt
Rundt sommeren blir det ofte fokus på dyr som blir dumpet fordi eieren ikke har tid til dyret lenger. Kvaleng mener imidlertid dette er et problem året rundt.
– Dette er langt ifra noe som skjer bare om sommeren. Hele året må vi rykke ut til dyr som enten er dumpet eller har kommet på avveie. Hadde alle dyrene vært id-merket, så ville det gjort jobben vår mye enklere, sier hun.
I fjor fikk i underkant av 400 dyr hjelp fra organisasjonen. Mange av dyrene var dumpet av tidligere eiere.
– Vi skulle jo ønske at vi ikke hadde noe å gjøre, men det er dessverre ikke virkeligheten. Vi kunne hatt flere millioner på bok, uten å klare å hjelpe alle. Vi skummer bare toppen av det berget av dyr som trenger hjelp. Det finnes veldig mange gode dyreeiere, men dessverre finnes det mange dårlige og, sier hun.