Det var etter et besøk i hjembyen til foreldrene, Sanski Most i Bosnia, at 35-åringen bestemte seg for å starte en innsamlingsaksjon for å hjelpe gatehunder i byen. For ti dager siden opprettet hun Facebook-gruppen «Støtt gatehunder i Bosnia» der hun ber om hjelp.

– Det er så brutale forhold disse hundene lever under at jeg var nødt til å gjøre noe. Jeg valgte derfor å starte en innsamlingsaksjon til støtte for en organisasjon som hjelper gatehunder i Sanski Most. Responsen så langt har vært overveldende, men vi ønsker å gjøre mer, sier hun.

LES OGSÅ: Til angrep på pelsdyrnæringen

– Ber om hjelp

Hun ber derfor om hjelp fra Fredrikstads innbyggere.

– Vi samler inn penger, men trenger også pledd, leker og mat. Valper dør hver eneste dag av sult. Håpet er å bidra så mye som mulig med hjelp fra dyrevenner i Fredrikstad og i resten av landet, sier hun.

Hun opplevde selv å se at en hund ble påkjørt i byen – uten at noen løftet et øyebryn.

– Jeg løp bort for å hjelpe denne stakkars hunden, men folk så bare rart på meg. Det virket som om ingen skjønte hvorfor jeg skulle hjelpe denne hunden. Det var da jeg forsto hva slags holdninger mange har til disse gatehundene, sier hun.

Døde av sult: Denne valpen klarte ikke de tøffe forholdene i Sanski Most, forteller Hagen. Foto: Privat

LES OGSÅ: Starter pensjonat for å redde spanske hunder

Hunder dør daglig

Hun omtaler innsamlingsaksjonen som høyst nødvendig.

– Tilstanden er så kritisk at hunder og valper dør daglig av kulde og matmangel. Det er forferdelig, sier hun.

Innsamlingsaksjonen hennes har blitt lagt merke til i Bosnia. To ganger har lokalavisen i Sanski Most omtalt aksjonen.

– Vi ønsker å bidra til å endre folks endring til disse hundene i Sanski Most. Det er så mange gatehunder og valper som lider under forferdelige forhold. Vi har allerede merket at saken har fått oppmerksomhet der nede, men vi føler at vi må gjøre mer, sier hun.

LES OGSÅ: «Tigern» skutt fem ganger i hodet

Hun garanterer samtidig at alt som kommer inn av bidrag går til å hjelpe hundene.

–  Vi samarbeider organisasjonen «Dyrevenner Sanski Most», en frivillig organisasjon som jobber for å hjelpe disse hundene. Men organisasjonen har lite eller ingen ressurser, og er ekstremt takknemlig for alt vi kan hjelpe med. Vi kan selvfølgelig dokumentere at absolutt alt går til å hjelpe disse hundene, sier hun.

Brutalt: Sanda Hagen forteller om brutale forhold for gatehunder i Sanski Most. Nå ønsker hun hjelp fra Fredrikstad-innbyggere for å hjelpe hundene i den bosniske byen. Foto: Privat