Gå til sidens hovedinnhold

Du har ansvar for mobbing – som leder, som mobber eller som taus kollega

Artikkelen er over 2 år gammel

– Det er på tide å snakke om mobbing blant voksne, er budskapet til sosionomstudent Guro Lund.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Mobbing, noe vi alle har hørt om. Statistikk viser at 135.000 nordmenn går rundt med selvmordstanker som følge av mobbing på egen arbeidsplass. Dette er 135.000 voksne mennesker. Mennesker som tenker på å ta sitt eget liv. Det er på tide at vi snakker om denne mobbingen. Mobbingen blant voksne.

Mobbing blant barn og unge ses på som et stort problem i dag. Hvordan opplever barna dette? Hvem er mobberne? Hvordan stoppe mobbingen? Dette er spørsmål vi hører om hele tiden. Men det er ikke bare barn og unge som opplever mobbing i dag! På skolen lærer man hvordan man skal oppføre seg mot andre barn. På arbeidsplassen er det ingen som lærer deg dette. Det er en selvfølge. En selvfølge at du skal vite når du har gått for langt. Når du har pushet grensene til en kollega. Når du aldri lytter. Når du ikke tør å si ifra om noe du vet ikke er greit. Allikevel blir det gjort. Handling, ord, og grenser som pushes. Grenser som pushes til det ytterste av det et menneske kan takle.

Hvem er de hodeløse idiotene?

Så hvem er disse hodeløse idiotene som hele tiden må såre, må skade og må pushe grenser? Jo, de er der. Rett foran deg. På din arbeidsplass. Kanskje du til og med er en av dem? Selvfølgelig er ikke alle på en arbeidsplass hodeløse idioter det er ikke det jeg mener, men med 135.000 mennesker som går med tanker om å ta sitt eget liv, vil jeg si idiotene er mange. Statistikk viser at 60 prosent av de som opplever mobbing sier de mobbes av en leder. En leder. En som har ansvaret for deg og dine kolleger. En som du arbeider for slik at han eller hun skal få gode resultater. Så kjære leder. DU HAR ET ANSVAR! Ikke bare for gode resultater, men et ansvar for de menneskene som gir deg resultatene. For de er mennesker, akkurat som deg. Og fortjener like mye respekt uavhengig av stilling og tittel. Du har ingen rett til å være en mobber!

Så kjære leder. Du har et ansvar! Ikke bare for gode resultater, men et ansvar for de menneskene som gir deg resultatene.

Men all skylden kan ikke legges på lederne. Vi har flere hodeløse idioter der ute. 32 prosent sier de mobbes av kolleger. Kolleger. Medarbeidere. De som du arbeider sammen med. De som gjør den samme jobben som deg. Så kjære medarbeider, kjære kollega. DU HAR ET ANSVAR! Det er dine medarbeidere, og de fortjener like mye respekt som det du får. Du har ingen rett til å være en mobber!

Hva gjør deg til en hodeløs idiot?

De som utsettes for mobbing sier at de føler seg uthengt av kolleger, ledd av, baksnakket, kritisert og kjeftet på av leder foran andre på arbeidsplassen. Jeg trodde at man på skolen lærte at slik oppførsel ikke var akseptabel. Men tydeligvis ikke. Tydeligvis lider 135.000 mennesker fordi noen ikke lærte at slik oppførsel ikke var greit. Fordi noen ikke tør å si ifra om at en kollega blir mobbet. For husk det, at man trenger ikke å være den som mobber. Det å stå taus på sidelinjen gjør også skade.

Les også

Statens vegvesen: Ansatte blir stadig oftere trakassert og truet fordi de gjør jobben sin

Det er på tide vi alle tar et ansvar! Mobbing kan være vanskelig å se, men vi snakker om 135.000 mennesker som har det vondt. Dette er mange mennesker. Mange arbeidsplasser. Ikke la unge nyutdannede mennesker grue seg for å starte å arbeide, i frykt for å bli en av de 135.000 som har det vondt. Kjære deg, det er på tide å få opp øynene. Det er på tide å ta ansvar. Ansvar for de rundt deg på din arbeidsplass. Du har et ansvar som leder for at du ikke er en del av de 60 prosentene. Du har et ansvar som kollega for å ikke være en del av de 32 prosentene. Og du har et ansvar for å ikke stå taus å se på mobbingen. Det er på tide å slutte å være en hodeløs idiot. Er du en mobber, så slutt. Og viktigst av alt, ikke vær en som tillater mobbing. Vi har alle et ansvar. Si ifra!

Informasjon hentet fra:

Les også

Ble kåret til klassens styggeste: – Motgangen har gjort meg sterk, sier Mari (18)

Kommentarer til denne saken