Gå til sidens hovedinnhold

Tre menn fra Fredrikstad siktet – regner med tilståelse i Norges største dopingsak

Artikkelen er over 5 år gammel

Fem fra Østfold, tre av dem fra Fredrikstad, er siktet i det som blir omtalt som Norges største dopingsak. Alle fem risikerer seks års fengsel for grov dopingovertredelse.

I slutten av 2011 startet Sør-Trøndelag politidistrikt den gigantiske dopingopprullingen Operasjon Gilde. Saken omfattet landets største dopingnettverk som solgte og distribuerte doping i hele Norge – blant annet via et lukket nettforum.

Totalt 131 personer har vært siktet i saken, og 14 politidistrikt har vært involvert i etterforskningen.

Fredriksstad Blad har tidligere omtalt at fem personer fra Østdold er pågrepet og siktet i saken. Tre av dem er fra Fredrikstad, mens to er hjemmehørende i Moss. I januar skrev FB at politiet håpet at sakene mot de fem fra Østfold skulle gå for retten i løpet av januar eller februar i år.

– Kom ikke i mål

Slik gikk det ikke.

– Det har vært en ekstremt omfattende sak, og dessverre kom vi ikke i mål med sakene mot de fem fra Østfold så raskt som vi håpet. Men det nærmer seg, sier politiadvokat Erlend Hjulstad Nilsen til Fredriksstad Blad.

Det er foreløpig ikke avgjort om sakene skal gå for retten i Fredrikstad eller Moss. Politiet ønsker nemlig at alle sakene skal gå for en domstol.

– Det vil være mest effektivt om sakene går enten i Moss eller Fredrikstad. Jeg har nylig vært i kontakt med sorenskriveren i Moss, og vi er enige om at de to domstolene skal bli enig seg i mellom om hvor sakene skal gå, sier Hjulstad Nilsen.

Sakene vil etter all sannsynlighet gå som tilståelsessaker. Alle fem er siktet for grov dopingovertredelse og risikerer seks års fengsel.

Håper på punktum i 2016

Det var Dagens Næringsliv som gjennom en artikkelserie avdekket et omfattende nettverk hvor det ble produsert og omsatt dopingmidler med utspring i et treningsmiljø i Trondheim. Mye av omsetningen foregikk digitalt via nettforumet Anabolic Forums.

Nylig ble også personen som blir omtalt som landets største importør av doping, en 33-åring med kallenavn «Corleone», pågrepet i saken.

– Saken mot ham er ikke ferdig ennå. Vi har foretatt en del avhør, men det gjenstår fortsatt en del arbeid, siden han ble pågrepet så sent som i februar i år, sier Hjulstad Nilsen.

I tillegg til opp mot 40 etterforskere ved Sentrum politistasjon i Trondheim har personell fra Skatteetaten og Økokrim vært koblet inn i saken. Kripos har også bistått.

Hjulstad Nilsen håper å snart kunne sette punktum det som er omtalt som Europas største dopingetterforskning.

– Det har vært ekstremt omfattende, men vi nærmer oss en avslutning nå. Det fortjener alle parter i saken, også de siktede, sier Hjulstad Nilsen.

Operasjon Gilde

Storstilt politiaksjon i jakten på et stort dopingnettverk.

Dagens Næringsliv avdekket nettverket og hvordan de forsynte misbrukere over hele landet.

Gruppen produserte selv dopingmidler som de solgte videre. Mer enn 2.000 personer var medlem av nettsamfunnet «Anabolic Forums» da det ble stengt av politiet i 2013.

Mer enn 130 personer har vært siktet i saken.

 

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:15.