Gå til sidens hovedinnhold

Dogmatisk privatiseringsdebatt på Hvaler

Artikkelen er over 1 år gammel

Hvaler MDG er redd dogmatiske politikere stenger for praktiske løsninger: – Privatiseringsdebatten bør ikke skremme private aktører i arbeidsmarkedet fra å tørre å satse på Hvaler.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det eksisterer en stor diskusjon rundt temaet om privatisering mellom de politiske blokkene, og dette skaper ofte unødvendig politisk splittelse. Debatten kan se ut som den er fastlåst i ideologiske syn som skaper urokkelige fronter. Det kommer til uttrykk gjennom tendensiøse slagord som «sugerør i fellesskapets lomme», eller «bestemora mi skal ikke på anbud». På motsatt side finnes det en voldsom tro på at alt som kan konkurranseutsettes vil bli bedre og billigere.

Det er viktig at diskusjonsgrunnlaget nyanseres, slik at vi oppnår en mer målrettet, konstruktiv debatt. Man må identifisere et klart skille mellom privatisering av eksisterende arbeidsplasser og nye private bedrifter. De som mener at ingenting skal privatiseres, herunder skole, helsevesen og andre kommunale institusjoner, fratar private aktører muligheten til å komme med gode tilbud som kan være et kjærkomment supplement til kommunale tilbud. Eksempelvis kan vi nevne Huser gårdsbarnehage, en av Hvalers mest velfungerende private bedrifter, en suksesshistorie som viser tydelig at private kan gjøre like god jobb som det offentlige når det handler om og jobbe med mennesker.

Les også

Se hva denne barnehagen gjør for å unngå kjøpepress

Dogmatiske politikere prøver allikevel å forklare at omsorg for barn er greit, men eldre og syke er feil? Det må vel være en (ideo) logisk kortslutning at pass av barn er greit, men eldre blir feil? Vi mener alle gode krefter skal utnyttes der det gir best resultater for brukere, ansatte og kommunens økonomi. Betyr det at bestemor skal på anbud, så gjør vi i Hvaler MDG gjerne det, forutsatt at det gir en bedre hverdag for bestemor, og skikkelige arbeidsforhold for de ansatte, så klart.

Hva med å legge til rette for et nytt privat behandlingssenter på Hvaler som kan bidra til mangfold i helsetilbudet, avlaste sykehjemmet og ellers tilby helsetjenester til en voksende generasjon med eldre mennesker?

Vi i Hvaler MDG mener at jobber i omsorgsyrker ikke nødvendigvis må være offentlige for å være gode arbeidsplasser. Samtidig har vi ingen forestilling om at alt skal privatiseres for å bli bedre, og krav til private aktører samt eventuelle tilskuddsordninger er viktig for å unngå at private tilbud skaper klasseskille. Spesielt på små plasser som Hvaler fungerer gjerne ikke markedet så godt siden det sjelden er mange tilbydere og oppgavene ofte er for små til å være kommersielt interessante. I noen tilfeller kan privatisering også gi økt byråkrati siden faktorer som anbudsprosess og kvalitet må kontrolleres og håndteres.

Hva med å legge til rette for et nytt privat behandlingssenter på Hvaler som kan bidra til mangfold i helsetilbudet, avlaste sykehjemmet og ellers tilby helsetjenester til en voksende generasjon med eldre mennesker?

Privatiseringsdebatten bør ikke skremme private aktører i arbeidsmarkedet fra å tørre å satse på Hvaler. Vi må heller heie frem de som tør å satse, og som kan tilføre samfunnet vårt et større tilbud, flere arbeidsplasser og et rikere mangfold!

Les også

Redusert sykefravær er julegaven ved Dypedalsåsen

Les også

Vurderer privat drift på Dypedalsåsen – hva med de ansatte?

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:15.