Se banksjefens spareråd nederst i saken.
– Det var en periode frem mot jul at vi merket det var noe mindre etterspørsel på lån. Men det er også vanlig på den tiden av året, sier Øystein Undrum til Fredriksstad Blad.
– Nå opplever vi egentlig at mye er tilbake til normalen igjen. Vi hadde sett for oss flere forespørsler i forbindelse med at folk slet med å betale for seg, men vi opplever faktisk at det er ganske lite av dette, fortsetter han.
Mange må redusere forbruket
Renteøkninger, dyr strøm og høye matvarepriser har preget nyhetsbildet i mange måneder.

Maten kan bli tusenvis av kroner dyrere: Slik spiser du sunt og billig
Før årsskiftet gjennomførte Norstad en demografisk representativ studie for Boston Consulting Group i Oslo.
Her beskrev 1.000 deltagere eget handlemønster og forbrukertillit.
I undersøkelsen svarte 20 prosent at de fremover vil ha råd til mye mindre og derfor vil redusere forbruket med hele 20 prosent.
57 prosent oppgir at de vil ha råd til mindre, noe som er definert som kutt i forbruket på 10 prosent.

Maxime (33) sparer tusenvis hver måned – men klarer å ikke kjøpe sin egen bolig
58 prosent av de spurte sier de er bekymret for at de må bruke av sparepengene sine for å takle hverdagen.
Undersøkelsen tyder på at 60 prosent vil orientere seg mot billigere merker og være på utkikk etter tilbud og rabatter. Samtidig vil flere prioritere å spise og underholdes hjemme og droppe å gå ut.
– Men jeg opplever ikke kundene som veldig bekymret. Vi har pratet om det her på kontoret også – det er «business as usual», sier Undrum i Fredrikstad.
– Mer normale tilstander
– Er det mange som ber om avdragsfrihet på boliglånet nå?
– Det er faktisk svært sjelden vi får henvendelser på det. Vi må huske at renten har vært på et kunstig lavt nivå. Nå er den ikke så mye høyere enn der vi var før pandemien. Sånn sett er vi kanskje på vei tilbake til mer normale tilstander, sier den lokale banksjefen.

Hvorfor hever Norges bank renten selv om «alt» har blitt mye dyrere? Her får du svaret
Han legger til:
– Jeg tror det hjelper med utsiktene som er fremover. Signalene fra Norges Bank er at de kommer til å heve renten 0,25 prosentenheter til, og så er vi ferdig med renteøkningen. Nå vet vi at vi nærmer oss toppen, og vi vet hva vi har å forholde oss til.
Får mindre i boliglån
Renteøkningen har også gjort det vanskeligere å få finansieringsbevis til boligkjøp.
– Finansieringsbevis er gyldig i tre måneder av gangen. Det vi har sett gjennom høsten, er at de som for eksempel fikk lånt 4 millioner tidligere, nå får låne 3,5 millioner, sier Undrum.
– Når både rentene og levekostnadene går opp, sitter man igjen med mindre å betjene lånet med. Det har nok noen blitt skuffet over når de kommer for å fornye beviset og ikke har mulighet til å kjøpe for den samme summen som tidligere.

Dette burde du tjene: Her er snittlønnen i 350 yrker
Samtidig har regjeringen endret på utlånsforskriften, slik at det skal være lettere å få boliglån.
Fra 1. januar har bankene lagt til grunn en renteøkning på minst 3 prosentpoeng når de vurderer kundenes betalingsevne. Tidligere var den på minst 5 prosents økning.

Sjekk denne gladmeldingen!
Ferske tall fra Eiendom Norge viser at boligprisene i Fredrikstad/Sarpsborg steg 3,4 prosent i januar. Det er litt mer enn de pleier å gjøre i årets første måned.
– Behovet for å bytte bolig er jo ganske stabilt. Folk får for eksempel barn og trenger større plass, eller andre blir eldre og bytter ut enebolig med leilighet. Den utviklingen skjer uansett, sier Undrum.
Sjekk utgiftene dine
– Har du noen tips til enkle grep man kan ta hvis man har det tungt økonomisk nå?
– Ja, det har jeg. Gå inn i funksjonen i nettbanken som viser hva du bruker penger på. Er det ting som strengt talt ikke er nødvendig.
– Sjekk faste trekk – om det er et treningsabonnement du ikke bruker, eller at flere i familien har samme streamingabonnement.

«Luksusfellen»-Silje bekymret for mye forbrukslån i Fredrikstad-distriktet
Undrum råder også til å være nøye i hverdagen. «Trenger jeg den kaffen på vei til jobb, eller kan jeg vente med kaffen til jeg kommer på jobb».
– 30–40 kroner om dagen blir fort til titusener i løpet av året. Og ikke bli fristet til dyre forbrukslån. Har man mulighet, bør man prioritere å betale ned de dyreste lånene først, som gjerne er forbruks- eller billån.