NRK stiller med rekordmange artister – hele 26 – i det som karakteriseres som «tidenes viktigste Melodi Grand Prix».

MGP-general Stig Karlsen kaller dette rene «helseplanen» for det norske folk i en mørk, tung tid.

– Vi trenger rett og slett en stor musikkfest midt oppi alle disse tunge nyhetene, en pause fra bekymringer om fremtiden, jobb og helse, sa han til NRK i forkant.

PS! Av artistene som skal kjempe om en finaleplass i kveld er tre av dem lokale (Heavy- Metal artist Jorn, samt Sigurd og Jørgen Lund Karlsen i Blåsemafian).

Beady Belle tilbake på TV med «Playing with Fire»

Beate Lech (46) – også kjent som Beady Belle i inn- og utland – skal prøve seg i Melodi Grand Prix-sammenheng med sangen «Playing with Fire», som hun har skrevet selv.

Kanskje var det «Stjernekamp»-deltagelsen høsten 2019 som ga mersmak for artistveteranen, som sier det har vært en døråpner til et større og bredere publikum enn det hun har opparbeidet seg i årene siden tidlig 2000-tall – med samarbeider med verdensnavn som Jamie Cullum. India. Arie, Dee Dee Bridgewater, Joshua Redman og Jarle Bernhoft. I alt har hun åtte kritikerroste album bak seg.

Blåsemafiaen tar steget frem med «Let Loose»

En av landets mest anerkjente blåserrekker tar steget frem i rampelyset når de selv blir hovedartister med sangen «Let Loose» i MGP-sammenheng. Den har Blåsemafiaen skrevet sammen med Benjamin Sefring og Caroline Teigen. Og det er Teigen, under artistnavnet Hazel, som står for vokalen.

Sigurd Evensen (27) på trombone, Stig Espen Hundsnes (32) på trompet og Jørgen Lund Karlsen (27) på saksofon er fra henholdsvis Oslo, Stord og Fredrikstad, og har tidligere blåst ut bak artister som Marcus & Martinus, Madcon, Cezinando og Angelina Jordan.

Jorn (52) blir å høre med «Fate Bloody Faith»

Den norske heavylegenden Jorn – alias Jørn Lande (52) stiller nå opp i Melodi Grand Prix – etter sånn cirka 50 internasjonale albumutgivelser bak seg. Det skjer med låten «Fate Bloody Faith», som han har skrevet sammen med Åge Sten Nilsen, Eirik Renton og Kjell Åge Karlsen.

Han har oppløftet sin malmfulle røst i en lang rekke band hjemme og ute, blant annet Masterplan, Wild Willys Gang og The Snakes, men har også sunget fotballåter som «Alt for Norge» fra 1994 og OL-låtene «Got a Mind Set on Gold» fra 1996 og «Famous» i 2002, så vel som å låne stemme i det fiktive heavy metalbandet Pentakill i onlinespillet «League of Legends».

Stina Talling (17) synger «Elevate»

MGPs hittil yngste deltager har en like solid fartstid i sosiale medier og på TV. Siden 2013 har Stina Talling pådratt seg nær 17 millioner avspillinger av sine personlige og humoristiske videoer på YouTube. Det har tatt henne videre til BlimE-sammenheng, der hun fikk en storhit med «Mer enn god nok», og TV-serier som «Influenserne» og «Tenåringssjokket».

I 2019 fikk hun platekontrakt med storselskapet Sony Music, og har sluppet et knippe singler. Hun fremfører låten «Elevate», som hun har vært på å skrive sammen med Bård Mathias Bonsaksen, Hilda Stenmalm, Eirik Hella og Monika Engeseth.

Disse er i finalen

Under NRKs pressekonferanse ble de seks artistene som er forhåndskvalifisert presentert, og det er følgende:

  • Keiino «Monument»
  • Andreas Haukeland (TIX) «Ut av mørket»
  • Kaja Rode «Feel Again»
  • Stavangerkameratene «Barndomsgater»
  • Atle Pettersen «World on Fire»
  • Rein Alexander «Eyes Wide Open»

De seks forhåndskvalifiserte artistene vil opptre i delfinalene i tur og orden.

Lover teknisk bedring

Denne gangen lover NRKs tekniske avdeling bot og bedring etter fjorårets stemmekaos, forårsaket av emoji-overbelastning. Ifølge NRK har man gjort endringer i den såkalt tekniske arkitekturen av stemmesystemet, som nå tar høyde for et større volum av stemmer og engasjement.

Det er også testet ut gjennom høstens «Stjernekamp» og det alternative Eurovision-programmet NRK sendte i mai i fjor.