Jon Kamfjord, Kasper Forsstrøm, Anne E. Krogh, Nina K. Gulbrandsen og Stina Sjøstrand står bak produktet kalt BinBin.

Skal hjelpe menstruerende kvinner på tur

Ifølge studentene er BinBin en miljøvennlig avfallsbeholder som skal hjelpe menstruerende kvinner på tur med brukte bind og tamponger. Produktet sørget også for at de fem studentene ved Høgskolen i Østfold stakk av med årets bærekraftspris under NM i studentbedrift.

– Dette var utrolig gøy. Det var også den prisen vi hadde mest lyst til å vinne, fordi bærekraft er så viktig for oss, sier daglig leder i studentbedriften Anna E. Krogh som sitter i bilen på vei hjem fra prisutdelingen når Fredriksstad Blad snakker med henne.

Ideen til produktet fikk studentene da de gikk gjennom egne interesser og ting de brenner for.

– Vi kom raskt inn på kvinnehelse som et felt. Da var det en av oss som var inspirert av bleiebøttene og deres funksjoner, og slik ble egentlig ideen til, forklarer Krogh.

Overbeviste juryen

Bedriftene som deltar i mesterskapet jobber i team med å løse komplekse utfordringer, og lærer å vurdere gjennomførbarheten til en idé før den skal ut i markedet.

Dette er BinBin

  • Ideen bak produktet er å gjøre det enklere og mer miljøvennlig å være menstruerende kvinne på tur.
  • Målgruppen er kvinner mellom 20 og 35 år som tilbringer lengre tid ute i naturen og ønsker en luktfri og enkel beholder til sanitærprodukter.

Når det gjelder studentenes produktidé er det fremdeles noe som gjenstår før det kan utvikles til et ferdig produkt. De er likevel spente på fremtiden.

– Vi har en avtale med Essity, selskapet som blant annet produserer Libresse, som ønsker å samarbeide med oss når vi har et ferdig produkt. Så nå må vi skaffe kapitalen og alt annet som trengs, sier Krogh og tilføyer:

– Vi ønsker å bruke lokale produsenter hele veien fra designer til materialer.

Bak bærekraftprisen står COWI, som i sin vurdering legger vekt på prosjektlederegenskaper og gjennomføringskraft når studentbedriftene vurderes.

– Vårt mål er at alle prosjektene vi deltar i skal dytte verden i en mer bærekraftig retning, og vi ser mye felles tankegods i hvordan man tenker bærekraft på tvers av sektorer og blant deltakerne i NM i studentbedrift, sier Ida Nossen, jurymedlem og miljørådgiver COWI.

Høgskole-studentene overbeviste altså juryen såpass mye med sitt produkt, at de i årets NM stakk av med den gjeve prisen for årets bærekraft.

Vi har en avtale med Essity, selskapet som blant annet produserer Libresse, som ønsker å samarbeide med oss når vi har et ferdig produkt.

Anna E. Krogh, leder av studentbedriften BinBin

Løser problemer

I sin vurdering trekker juryen frem at vinnerne har fokusert på bærekraft i flere ledd og at produktet treffer godt på alle kriterier.

«Vinneren viser engasjement på flere viktige bærekraftsmomenter og FNs bærekraftsmål, i tillegg til et ønske om å øke kunnskap og gi noe tilbake gjennom sin bedrift. Vinneren setter søkelys på både et avfallsproblem, samfunnsproblem og verdensproblem», heter det i juryens begrunnelse.

Skaperne av BinBin opplyser også at en andel av salget av produktene vil gå til forskning på kvinnehelse og bedre skolegang for jenter i utviklingsland.

Les også

Marie (17) har en sjelden sykdom: – Det er større sjanse for å vinne i lotto ti ganger

Les også

Ragnhild Harket (29) om å leve med sykdommen: – Lå på gulvet og bet meg selv i armen i smerter