2. april arrangeres igjen Frederikprisen på City Scene. Endelig skal vi få hedre lokale kulturaktører, etter to krevende år for bransjen.

Tradisjonen tro skal Fredriksstad Blad dele ut den gjeve Publikumsfavoritten (tidligere het den Publikumsprisen). Her stemmer avisens lesere frem en vinner.

Vi har nominert åtte kandidater som alle på sitt vis har utmerket seg i 2021.

  • Les begrunnelsene under avstemningen.

Avstemningen stenges torsdag 31. mars.

Ash Olsen (22)

Fredrikstad-rapperen debuterte med låten «KitKat» våren 2020. Den ble umiddelbart listet på NRK P3, og flere anmeldere og bransjefolk trakk henne frem som en av de mest spennende nykommerne på lang tid. Til tross for at plateselskapene sto i kø, valgte rapperen å gi ut musikken sin selv.

I løpet av 2021 ga hun ut låtene «Wildin’», «Rosalia», «Tuttifrutti» og «Vibe killer». Høsten 2021 spilte hun på by:Larm, sto på scenen under P3 GULL, der hun også var nominert i kategorien «Årets nykommer», og mottok 100.000 kroner i stipend fra Gramarts fond.

Olsen er Spellemanns-nominert i kategorien «Årets gjennombrudd og Gramostipend». Spellemannprisen deles ut 22. april.

Linde Hagerup (53)

Litteraturanmelderne mener at Linde Hagerup (53) skrev en av fjorårets aller beste barne- og ungdomsbøker. «En venn for lite» var nemlig én av fire nominerte til Kritikerprisen for beste barne- og ungdomsbok. FBs anmelder Anette Torjusen ga den terningkast fem:

«Det som er så fint med Linde Hagerup, er at hun dekker så mange lag. En ting er hva du leser svart på hvitt, en enkel og nydelig historie, men så er det alt du ikke leser», skrev Torjussen.

Boken «En venn for lite», en frittstående oppfølger til «En bror for mye» fra 2016, ble lansert 1. november i fjor. Sistnevnte var en av de seks bøkene som i mars 2020 ble nominert til verdens mest prestisjefylte pris for barne- og ungdomsbøker – Deutscher Jugendliteraturpreis.

Petter Bjørklund Kristiansen (33)

Onsøy-artisten la «Katastrofe»-navnet på hyllen i 2019, men i fjor gjorde Petter Bjørklund Kristiansen comeback som artist og låtskriver i bandet Halva Priset – som består av hans tidligere kolleger.

Halva Priset og Maria Mena er Spellemannsnominert i kategorien «Årets låt» med «Den fineste Chevy'n».

Låten ble også i fjor kåret til årets sommerlåt. Det er strømmetjenesten Spotify som regnet på lyttetrendene fra sommerferien. Og basert på tallene fra 29. mai til 22. august viste det seg at «Den fineste Chevy'n» ble lyttet mest til av de norske låtene.

Monica Isakstuen og Østfold Internasjonale Teater

I november i fjor var det urpremière med internasjonalt sus i Fredrikstad. Østfold Internasjonale teater satt nemlig opp Monica Isakstuens «Vi er krigere». Faktisk tre dager før det franske nasjonalteateret gjorde det samme.

Monica Isakstuen (45) og Østfold Internasjonale Teater er nominert til Publikumsfavoritten 2021 for «Vi er krigere».

– Et scoop. Sjefen for Østfold Internasjonale Teater (ØIT) – Thomas Østgaard – var klar i sin dom.

Østfold Internasjonale teater hadde også denne forestillingen i forskjellige lokaler rundt om i Østfold. Men denne gangen var spillestedet hemmelig – og publikum ble fraktet med buss.

«Det er ikke noe sludder-pludder i Monica Isakstuens skuespill, mer, nettopp, et snerr av frost. Uten å bry seg filla om letelisens, borer hun seg ned dit hvor nervene ligger», skrev FBs anmelder Christen Hvam. Han ga forestillingen terningkast seks.

Les også Terningkast 6

Livets blåmerker

I tillegg ga Monica Isakstuen ut romanen «Mine venner» i fjor – den fikk terningkast fem av FBs anmelder Christen Hvam.

Østfold internasjonale teater hadde totalt 21 produksjoner i fjor – fordelt på 100 forestillinger. Av de 21 produksjonene var fem egenproduserte og ni var samarbeidsprosjekter.

Idyllhagen

Arrangementet på Dampskipsbrygga i fjor var elsket og hatet. Arrangørselskapet Sommer i Fredrikstad hadde leid plassen i fem uker for å ha ulike kulturarrangementer for store og små. Flere av arrangementene var gratis.

9. juli var det klart for åpning. Hver fredag kveld var det to konserter. Og fast innslag var sommershow med Odd René Andersen og hans orkester – konserten fikk terningkast seks av FBs anmelder Perry Aarti Olsen.

««Don’t worry about a thing. Cause every little thing is gonna be all right». Jeg tror på det når Fredrikstad soulkonge eier scenen. Og til Idyllhagen – alle klagene drukner i den gode musikken. Glemt. En sommerby er levende. Den pulserer. Fredrikstad, dere vet hvor dere bør være neste fredag. På Sommershow med Odd René i verdens beste sommerby», skrev Olsen.

Onsdager var det standup. Og lørdag var det quiz – blant annet. Få dager før startskuddet fikk de innvilget skjenkebevilling – men med strenge begrensninger. Det var bare lov til å skjenke ved arrangement på scenen, og en time før og etter dette. Programmet ble i full fart endret på – samtidig som naboer klaget på støy. Så etter fire uker avlyste arrangøren – kun avslutningskonserten med Broiler gikk som planlagt.

Ifølge arrangøren var det totalt mellom 32.000 og 35.000 innom i løpet av perioden

Bildeserie

Disse var på Broiler-konsert fredag kveld

Besøkssenteret Hauges Minde på Rolvsøy


3. juni i fjor var det offisielle åpningen av det permanente besøkssenteret Hauges Minde på Rolvsøy.

Det nye senteret presenterer flere sider av Hans Nielsen Hauges liv og virke. Utstillingen tar for seg hans oppvekst og bakgrunn og familiens historie på Rolvsøy. Den viser også en oversikt over hans brede virksomhet innenfor åndsliv, samfunnsengasjement og gründervirksomhet. Utstillingen presenterer også 1700-tallets Norge og det samfunnet Hauge vokste opp i med en omfattende tidslinje montert utendørs, og inne kan de ulike reisene til Hauge utforskes i detalj.

FBs anmelder ga utstillingen terningkast fem.

«Denne utstillingen har ingen drag av finkulturell estetisme, tvert om, den er som et vaksineskudd mot historiserende snobberi. Det kler besøkssenteret, og det kler Hans Nielsen Hauge, som nå er kommet «hjem»», skrev Hvam.

Jan-Erik Fjell (39)

Forfatterens krimbok nummer åtte, «Ringmannen», ble lansert i august i fjor. Og dette er ifølge Jan-Erik Fjell den aller siste boken om politimannen Anton Brekke.

Her i landet har han solgt godt over 500.000 bøker om Anton Brekke. I tillegg er han populær på strømmetjenestene. Og bøkene er oversatt til 14 språk.

FBs anmelder Anette Torjusen ga «Ringmannen» terningkast fem:

«Jeg gleder meg til nieren, for det kan ikke stoppe her», skrev Torjusen.

Boken er også en av de fire nominert til den gjeve Rivertonprisen, som deles ut 7. april.

Sand-brødrene Vebjørn (56) og Eimund (52) for Roseslottet

Brødrene Vebjørn og Eimund Sand fra Hvaler er kunstneriske ledere av Roseslottet som ligger på høyden over Frognerseteren i Oslo. Verket består av fem høye søyler og 100 store bilder. Installasjonen fortelle historien om okkupasjonen av Norge og demokratiet landet mistet.

Roseslottet åpnet for publikum 13. juni 2020 – og skulle egentlig stå til 8. mai 2021 – men fikk forlenget på grunn av koronapandemien.

Den store interessen kunstinstallasjonen har blitt møtt med fra hele landet gjorde at styret i stiftelsen Roseslottet søkte om å forlenge den midlertidige tillatelsen med Oslo kommune. Nå vil Oslos politikere la det bli stående ut 2025.

– Jeg har solgt leiligheten i New York for dette, har Vebjørn Sand sagt i tidligere intervjuer.

Disse prisene skal deles ut lørdag 2. april

  • Åtte priser og stipend skal deles ut.
  • Prisen har blitt delt ut siden 1989, med noen opphold på 90-tallet. Samt at det ikke ble noen utdeling i fjor på grunn av koronapandemien.
  • Dette er prisene som skal deles ut. Den som deler ut prisen står i parentes: Årets scenetalent (Scandic City), Fredrikstad kommunes idrettsstipend, Fredrikstad kommunes kulturstipend, Årets idrettsutøver (Installatøren), Årets publikumsfavoritt (Fredriksstad Blad), Årets Utmerkelse (Torvbyen), Årets ildsjel (Obos) og Kong Frederiks hederspris (Fredrikstad kommune)
  • Den første vinneren av Kong Frederiks hederspris var Vivi Haug