Hællæ

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Dialekta vår er altfor deilig til bare å brukæs hjemme.

DEL

MeningerHællæ Ingeborg Moræus Hanssen! skriver VG-journalist Camilla Brække i VG.

Du må slutte å væra så fisefin, legg bort det malplasserte snobberiet ditt og gå av din høye normerte bokmålshest. Øyeblikkelig. For du tar riv ruskænde gæli når du på NRK Ytring 10. februar og i «Aktuelt» på NRK hevder at vi østfoldinger ente kan preke som vi vil når vi vil!

Bakgrunn: – Det har blitt et revyspråk

«Man kan ikke bruke bred Østfold-dialekt i en nekrolog eller ved en minnetale. Den fungerer best til hjemmebruk,» skriver du. Det er det dummæste jeg har hørt, og du tar gørfeil, Moræus Hansen.

Beriker befolkningen

Det er mulig du ente syns det passær seg, men jovisst kan vi bruke den nydelige og deilige dialekta vår hvor enn og når det måtte passe sæ. Vi bør bruke den så mye og så ofte vi kan, spørru meg. Vi må ta på oss ansvaret og berike resten av landets befolkning med vårt nydelige prekemål.

Å hevde at dialekta vår passær best til hjemmebruk er like dumt som å si at Martin Ødegaard bør slutte å spelle foppall. Han er jo altfor god til å bli stua vekk, han kan drible og takle og briljere, og han må selvfølgelig dele talentet sitt med resten av verden. Akkurat som Østfold-dialekta – den er for god til å bli stua vekk, selvfølgelig kan vi ente bare bruke'n hjemme!

Skrattevennlig sketsj

«NRK Underholdningsavdelingen sparker nedover», hevdet Språkrådet. Det er også noe av det dummæste jeg har hørt. Martin Beyer Olsen og pallæne hans med Pallmall og bekenterningær sparker jo heller oppover!

Jeg blir varm i hjerterota og bælstolt hver gang jeg hørær Østfold-dialekta på TV eller radio.

At rakstingen Beyer Olsen prekær og prekær om beken og Pallmall er jo bare gøy! Han er gørmorsom og sketsjen var så absolutt skrattevennlig. Ikke kom her og si at det ente var moro. Hadde Språkrådet reagert på samme måte om det var en nordlending eller trønder eller bergenser som fjaset? Vi må slutte å si at folk gjør narr av oss og at vi er «enkle» og dumme, hver gang noen tullær med dialekta vår. Det er bare humor, slapp av! Raymon var også morsom på sin måte, men nå er det 2015, slapp av.

Hel avis på kav dialekt

I mars 2013 ble mange hjerter varme og øyne blanke i plankebyn. Fredriksstad Blad kom opp med den fantastiske hjertevarmende genistreken å gi ut hele avisa på kav dialekt. I alt fra lederen til bildetekstene til annonsene stod a-endelser og æ'ær i skjønn forening. De mottok MBLs nyskapningspris for den gode gjerningen og alle applauderte det hele. Hvorfor? Fordi folk var stolte!

Dialekta vår er til for å brukæs, og du, Ingeborg Moræus Hansen, kan ikke komme her og si at den egnær seg best til hjemmebruk. Visstnok droppet Fredriksstad Blad å omgjøre dødsannonsene til dialekt, og det var kanskje like greit. Vi har kanskje ikke kommet dit helt enda, at det er greit å skrive «prekæs» i nekrologer. Men å si at dialekta vår er best til hjemmebruk er det dummæste jeg har hørt.

Vi må tulle og preke

Vi må ente bli fornærma om noen tullær med prekemålet vårt. Dialekta vår ærnte en skjør liten fugleunge som ente tåler å bli tulla med. Dialekta vår er rik, kul, morsom, stilig, jovial, deilig og annerledes – uansett om du kommer fra Halden, Sarp eller Rakkestad. Dialekta vår er for god til å bli stua vekk.

Folk må få lov til å tulle med dialekta vår så mye døm orkær, så lenge vi prekær! Vi må være stolte og bruse med fjærene når vi prekær – og selvfølgelig må folk få lov til å tulle med dialekta vår som alle andres. Det er ingen tvil om at dialekter beriker vårt langstrakte land, og det er det viktig å verne om, også for øsfoldinger. Det får ikke du ødelegge, Moræus Hansen.

Vi må gjøre som de to Martin-ene: vi må tulle og preke som Beyern, vi må briljere, være stolte og berike som Ødegaard. La oss bruse med fjærene, preke og være stolte, kjære østfoldinger. Dialekta vår er altfor deilig til bare å brukæs hjemme.

Prekæs!

Artikkeltags