Eldar gir Raymon dialekt-fristed

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

– Nå må Østfold slutte å tvile på om de skal bruke dialekten si. Til sommeren tar jeg med meg Raymon til Hedmarken. Der kan han utfolde seg fritt på dialekt.

DEL

Eldar Vågan er på Fredrikstad besøk. Han besøker sin gode venn og artistkollega Øivind Johannessen. Den 11. juni er det premiere på Eldar Vågans store Sommershow på Tjuvholmen i Hamar.

– Der skal Fredrikstads egen Øivind Johannessen være gjesteartist, forteller Eldar Vågan som bestemte seg endelig da han hørte på Nitimen en morgen.

– Der fikk en dyktig artist som Tommy Tokyo masse spørsmål om dialekt og om hvordan det var å komme fra Fredrikstad. Veldig lite om musiken.

Ta med sandalene: Eldar Vågan er opptatt av de klassiske sandalene til Raymon-figuren.foto: john johansen

Ta med sandalene: Eldar Vågan er opptatt av de klassiske sandalene til Raymon-figuren.foto: john johansen

Eldar Vågan er opptatt av de klassiske sandalene til Raymon-figuren.foto: John Johansen

LES OGSÅ: Ferdig med Raymon, sats på Solbakken

Dialektkomplekset

– Nå må dere slutte med dette dialektkomplekset. På mine kanter av landet er det ingen som lenger bruker energi på om det går an å prate dialekt. Klart det gjør, tordner Eldar Vågan på saftig Toten-dialekt.

Han mener at den som har fått unngjelde mest for østfolddialekten er revyfiguren Raymon.

LES OGSÅ: – Det har blitt et revyspråk

– Jeg hører at Østfold skulle bruke 80-millioner kroner på å bli kvitt den negative Raymon-effekten. At det går an? Spør Eldar Vågan som har fått en idé.

– De som ikke liker Østfold og Fredrikstad-dialekten skal få fri i sommer.
– Da tar jeg med meg Raymon til Hamar. Der skal Øiviind og Raymon og alle de andre herlige rollene han har få lov til å utfolde seg fritt på dialekt i fire samfulle uker.

LES OGSÅ: – En skjult taktikk fra Språkrådet

Aldri gjort sceneshow sammen

– Jeg og Eldar har jobbet en del sammen før. Men vi har aldri gjort et sceneshow sammen, forteller Øivind Johannessen.

Han og Eldar var blant annet med i en episode av legendariske «Brødrene Dal», med Trond Kirkvaag, Knut Lystad og Lars Mjøen.

– Vi var Gangster 1 og Gangster 2, husker Eldar som opplevde Øivind Johannessen på et Elvis-show på Eldorado Kino i Oslo i 1978. – Vi gutta på Toten var opptatt av Elvis og vi så litt opp til rockera fra Fredrikstad. For de gjorde Elvis rått og tøft, forteller Eldar Vågan.

Resten av historien er kjent. Han etablerte Vazelina Bilopphøggers som etter hvert fikk enorm suksess med rock`n roll med norske tekster.

Artikkeltags