Har du bunad eller festdrakt er saken kanskje avgjort til nasjonaldagen. Skal du ut å kjøpe et nytt antrekk er kanskje valget litt vanskeligere.

Byens butikker bugner av kjoler, bluser, dresser og annet pentøy.

Stor etterspørsel

Omslagskjoler har vært en gjenganger de siste årene, og den flatterende kjolen går ingen veier med det første. Det samme gjelder fargevalget.

Selv om mange velger mer farger etter pandemien, er det mange som holder seg til den tradisjonelle hvite 17. mai-kjolen.

– Jeg er veldig glad i å pynte meg, og gleder meg veldig til å ta på pentøyet i morgen, forteller Silje, som er ute og leter en siste gang etter 17. mai-kjolen.

– Hva slags kjole er du på leting etter?

– Jeg ønsker en hvit kjole. Det er veldig 17. mai for meg, forteller Silje.

På Vero Moda kan de ansatte fortelle at det den siste uken har vært mange kunder innom som er på leting etter en hvit kjole.

– Folk har funnet ut av bunaden ikke passer

I tillegg til hvitt er farger som rødt og blått gjengangere på 17. mai, men i år kan butikkene fortelle at det også selges antrekk i sterke farger.

Hos Pepper er har det vært mye salg av kjoler den siste uken, og butikkansatt Marie Høili forteller at kundene velger svært mye forskjellig.

– Det går mest i kjoler, både lange og korte. I år har vi en del kvinnelige kunder som har kjøpt dress også, forteller Høili.

Og legger til:

– Ikke minst går det i mye farger. Nå har vi for det meste kjoler med farger, men jeg tror det blir fargerike gater i år.

– Det har vært ekstremt mange 17. mai-kjøp, men sånn blir det ofte når det er meldt fint vær og folk har funnet ut av bunaden ikke passer, avslutter hun.

Mange velger å kjøpe dress

Også hos Høyer har kunder den siste uken vært innom for å kjøpe årets 17. mai-antrekk.

– Det har vært mye folk. Frem til forrige uke var det ganske stille, men så kom det veldig mange i helgen, forteller Marthe Moen til Fredriksstad Blad.

– Hva slags antrekk kjøper kundene?

– Det går mye i kjoler selvfølgelig, både korte og lange. Mange velger også å kjøpe dress, og det synes jeg er veldig kult. Jeg er litt sånn dress-jente selv, forteller hun.

Været spiller en viktig rolle

Moen forteller at det virker som om været har spilt en viktig rolle.

– Siden det er meldt så pent vær virker det som flere har valgt å kjøpe et ekstra sommerantrekk, forteller hun videre.

Selv vurderer Moen å bruke bunad på starten av den store festdagen før hun bytter over til kjole, og en kunde FB snakker med hadde helt lik plan.

– Det er meldt så varmt vær, så jeg tror jeg må ha bunad på by-feiringen, og kjole på kvelden, forteller Mari.

Folk er klare for å pynte seg

Hos B-young har salget av sommerkjoler helt klart vært størst.

– Det går mye kjoler om dagen, og mye sommerkjoler, men selvfølgelig går det også klassiske penkjoler, forteller ansatt Anita Børresen.

Likevel synes Børresen at det i år er mer variabelt enn på mange år.

– I år synes jeg egentlig at det går mye av alt. Det virker som folk er klare for å pynte seg, avslutter Børresen.

– Det har vært mye av alt

Match i Torvbyen har fått kjenne på trykket den siste uken. Både menn og kvinner har vært innom for å kjøpe seg et nytt festantrekk.

– Det har vært mye av alt. Kjoler, strømper, dress, chinos og blazer, forteller ansatt Signe Kristine Sommar Larsen.

De fleste av kundene har gått for tradisjonelle farger i år.

Mennene velger blå dress

– Herrene vil gjerne ha blå dress, og da går det både i mørkeblå og kongeblå. Når de skal kjøpe skjorte til dressen er hvit og lyseblå de mest populære, men det er flere som velger en mønstrete skjorte også, forteller Sommar Larsen.

– Hva slags farge velger de på slipset?

– Det står ofte mellom rødt og blått slips.

På damesiden faller valget ofte på en hvit kjole.

– Det går mye i hvitt, eller hvitt og beige. Vi har også noen linkjoler som har vært veldig populære, og de velger mange i en sterkere farge, avslutter Sommar Larsen.

– Sandaler utmerker seg i år

Det er ikke bare klesbutikkene som merker trykket før nasjonaldagen. På Eurosko er det mange kunder innom som trenger sko til seg selv eller til barna.

– Det selges så mange forskjellige sko, men vi merker at det ofte handler om hva slags vær som er meldt, sier ansatt Stina Normanseth.

– Mange foreldre kjøper sandaler til barna nå som det er meldt så fint vær fordi da kan skoene brukes etter 17. mai også, forteller hun videre.

I år har de solgt mye av alt, fra høye hæler til joggesko, og som vanlig går det mye i bunadsko, dressko og sandaler før 17. mai.

– Vi selger mye av alt, men det er kanskje sandaler som utmerker seg i år, avslutter Normanseth.