Det italienske vinhuset Tommasi er et kjent og kjært vinhus her i Norge, og når dagens vin i tillegg er ripasso som også er elsket av nordmenn, er det faktisk to grunner til å kunne anbefale denne vinen. Dagens vin har fulgt meg en del år, og er utmerket til grilling av rødt kjøtt.

Vingården finner du i Pedemonte Di Valpolicella. Vinmarkene deres finner du i hellingene mellom slettelandskapet i sør, og Lessinifjellene i nord. Dette gjør at de er utsatt for svært mye sol. Jordsmonnet her er i tillegg ideelt for de lokale druesortene som dyrkes her. Området får også en konstant bris fra Gardasjøen, noe som forhindrer råte og andre sykdommer. Det var bestefar Giacomo som etablerte vingården tilbake i 1902, og siden den gang har vingården vokst betraktelig. Det vil si at den i dag er på hele 205 hektar i Veneto, og regnes som en av de aller største vinprodusentene i Italia.

Amaronen til Tommasi ble nylig kåret til en av de topp fem beste italienske vinene- dette av 18 millioner Vivino-brukere. (Vivino som ofte kan ses på mannen i gatas ratings-system). I dag er det fjerde generasjon som driver stedet, og det er hele ni familiemedlemmer som jobber der. I tillegg til vinproduksjon i Veneto, som denne kommer fra, produserer de også vin i Toscana, Puglia og prosecco ved Filodora-vingården som også ligger i Veneto.

Produktinformasjon:

Navn: Tommasi Valpolicella Ripasso Classico Superiore 2018

Metode: Tradisjonell Vinifikasjon i temp.kontrollerte ståltanker. Lagring på store eikefat

Varenummer: 4176601

Alkoholprosent: 14.5

Syre pr liter: 5,8

Sukker pr liter: 6,2

Pris: 219,90

Dagens vin ble drukket fra et rødvinsglass med stor åpning. Dette for å åpne opp for aromaene for best mulig opplevelse. Jeg heller en halv desiliter i glasset, og gir en ett-par tre slynger i glasset. Jeg konstaterer at den har en dyp, dyp rødfarge. Det første som treffer nesen min er modne, røde bær og frukter vi snakker om plommer, bringebær og kirsebær. Etter hvert kommer det frem deilige innslag av fat og sjokolade. Etter ytterlige et par sving med glasset, og at den har fått flere minutter i glasset, kjenner man et lett urtepreg over den. I munnen er den saftig og silkemyk. Det er de samme modne, mørke bærene og fruktene som dominerer på smaken som på nesen, og oppleves nesten som syltetøy. Etter hvert kommer det deilige innslag av krydder som pepper og vanilje. Det smakes mye sjokolade, og litt eikepreg. Lang og deilig utgang.

Dette er en vin som jeg lett skjønner nordmenn trykker til sitt bryst. Litt sånn typisk norsk.