Endelig er det jeg som kan rope ut at jeg har ferie. Her blir det late dager på Sørlandet ved barndomshjemmet mitt sammen med familien min. Selv om det er ferie, klarer jeg ikke helt å legge fra meg skrivinga, og i dag falt valget på fantastisk god Chablis. De fleste har sikkert drukket et glass Chablis i sitt liv, og det er ikke uten grunn at denne godsaken konsumeres mest på sommerhalvåret her i kalde Norge da den med sin mineralitet passer ypperlig til fisk og skalldyr.

Chablis er en fransk vinregion, som vi finner nesten midt i landet. I Chablis er det kun lov til å dyrke én drue, nemlig Chardonnay. I Chablis har de også en klassifisering av vinmarkene, og nederst på rangstigen finner vi faktisk Petit Chablis, eller Lille Chablis som det betyr på norsk. Betyr dette at Petit Chablis har den dårligste kvaliteten? Overhodet ikke. Chablis og Petit Chablis vinmarkene ligger side om side, og vinene har mye til felles, til tross for litt ulike jordsmonn.

Vinprodusenten Château du Val de Mercy ligger på Place de l’Eglise, like bak kirken i landsbyen Val de Mercy, i en eiendom som historisk sett huset Baron de Coulanges. Man har funnet bevis på at parken ved slottet ble benyttet som vinmark fra år 1680. Dessverre ble det meste av vinrankene ødelagt av phylloxera, som er en vinlus, på slutten av 1900-tallet. I 1992 startet Château du Val de Mercy ombyggingen av sine vinproduksjonsanlegg, og den eiendommen huser i dag alle nødvendige tekniske produksjonsanlegg og er i dag kjent som Domaine du Château du Val de Mercy. De eier ca. 30 ha vinmark, og to tredjedeler av vinmarkene ligger i Chablis-appellasjonen. At produsenten er et Château, altså et slott, er nokså unikt i dette vindistriktet.

Produktinformasjon:

Navn: Ch. du Val de Mercy Petit Chablis 2021

Metode: trad produksjon med kaldgjæring. Ikke fatlagret.

Varenummer: 1453001

Alkoholprosent: 12

Syre pr liter: 5,7

Sukker pr liter: Mindre enn tre

Pris: 224,90

Ch. du Val de Mercy Petit Chablis 2021

Jeg har smakt Ch. du Val de Mercy Petit Chablis i 2021-årgangen, og den er virkelig en verdig avslutning på sommermåneden. Vinen er strågul på farge, og når jeg stikker nesa nedi glasset er det duft av eple og sitrus som treffer meg først, etterfulgt av noe urter og ikke minst det karakteristiske mineralpreget. I munnen er den frisk og med mye eple og deilige sitrusfrukter. Litt urter og ikke minst deilige toner av mineraler. Dette er en ung vin som fint kan nytes med en gang, gjerne til sushi, fisk og skalldyr.

Et absolutt must.