Hun ber innstendig om at personer som frykter at de er smittet av viruset, IKKE møter opp direkte på legevakten.
– Det er viktig å få frem at alle skal ringe oss ved bekymring om koronavirus. Vi har styrket bemanningen på telefonmottak, slik at alle skal komme frem. Dette gjør vi for at personer som frykter at de er smittet skal ikke sitte på venterommet sammen med andre pasienter, sier hun.
– Følg FHI sine råd
Fredrikstad kommune anbefaler innbyggerne om å følge alle råd fra FHI. Oppdatert informasjon og råd rundt koronaviruset finner du på deres hjemmeside, som du finner her!
I en melding til innbyggerne på sine nettsider, skriver Fredrikstad kommune at de følger situasjonen. Les deres anbefalinger her.
Dette er kommunens råd
Les alt om hva kommunen mener innbyggerne bør vite her.
Dette er noe av det kommunen opplyser om på sine egne nettsider:
Målet nå er å utsette epidemien ved å oppdage og stoppe smitte. Her er den viktigste informasjonen fra kommunen til befolkningen.
Koronaviruset har nå blitt påvist i Norge. Siden det også er høysesong for vanlig influensa, er naturlig nok enkelte bekymret for om de kan være smittet. Her er svar på de vanligste spørsmålene som dukker opp.
Er det påvist smitte i Fredrikstad?
Én person bosatt i Fredrikstad kommune har testet positivt på koronavirus. Det er bekreftet fra Folkehelseinstituttet 5. mars. Mannen kom tilbake fra et område med vedvarende smitte. Han har var isolert i hjemmet siden hjemkomst og blir fulgt opp etter gjeldende retningslinjer. Dette tilfellet gir dermed ingen grunn til å frykte ytterligere smitte i Fredrikstad.
Husk forebygging med god hånd- og hostehygiene for å unngå smitte. Hvis man hoster eller nyser skal man gjøre dette i et papirlommetørkle. Bruk albuekroken når man må hoste eller nyse og ikke har papirlommetørkle tilgjengelig. Vask hendene ofte og grundig, spesielt når man har vært ute blant folk. Er man syk og hoster og nyser, er det greit å holde avstand til andre. Bruk av munnbind utenfor helsetjenesten er ikke anbefalt og kan virke mot sin hensikt, fordi man da tar seg oftere til ansiktet. I tillegg til god hånd- og hostehygiene er det viktig at eventuelle tilfeller oppdages tidlig og at spredning av smitte unngås ved karantene.
Hva bør jeg gjøre om jeg mistenker koronasmitte?
Fredrikstad og Hvaler legevakt har opprettet et eget nummer for henvendelser om korona-viruset. Det nye nummeret er: 69 38 11 08.
Alle som ringer legevakten med spørsmål om koronasymptomer, testing, karantene osv, skal bruke det nye nummeret. Legevaktens ordinære nummer (116 117) skal benyttes for henvendelser om vanlige legevaktspørsmål.
Når skal jeg ringe legevakt?
Ta kontakt med legevakt (på telefon 69 38 11 08) dersom:
a) Du har vært i områder med vedvarende spredning og utvikler symptomer som hoste, kortpustethet eller feber i løpet av 14 dager etter hjemkomst. Se oppdatert oversikt over områder med vedvarende spredning her.
b) Du i løpet av de siste 14 dagene hatt nærkontakt med en person med bekreftet smitte av viruset.
For generelle spørsmål om koronavirus, se Folkehelseinstituttets nettsider (fhi.no) eller ring Folkehelseinstituttets informasjonstelefon: 815 55 015.
Kilde: Fredrikstad kommune, oppdatert mandag 9. mars 2020
Som FB skrev torsdag, anbefaler kommunen innbyggerne å ta forholdsregler i forbindelse med viruset. Dersom du er forkjølet og hoster eller nyser bør du nemlig ha et par ting i bakhodet.
– Det er viktig at du bruker et papirlommetørkle til å hoste eller nyse i, og at dette kastes etterpå. Dersom du ikke har dette tilgjengelig, så anbefaler vi å bruke armkroken. Etterpå bør du bruke såpe og vann til å vaske hendene, sa kommuneoverlege Berit Løkken Finess til FB torsdag.
- LES OGSÅ: Pandemi-råd nedsatt på Sykehuset Østfold
– Ikke bruk munnbind
Hun oppfordrer også innbyggerne til å IKKE bruke munnbind.
– Vi opplever at personer som bruker munnbind tar seg mer til ansiktet, og at dette derfor virker mot sin hensikt. Derfor mener vi at å gå til innkjøp av dette ikke er en god idé, sier hun.
Kommunen er også forberedt på at flere kan bli smittet den nærmeste tiden.
– Samtidig er det viktig å presisere at dette er et luftveisvirus på linje med virus vi kjenner fra før. Men siden dette er en helt ny type som det ikke finnes vaksine eller behandling mot foreløpig, så er det viktig å ta forholdsregler.
Fakta om koronaviruset
Et tidligere ukjent koronavirus har forårsaket et pågående utbrudd av luftveisinfeksjon.
Utbruddet startet i storbyen Wuhan i Hubei-provinsen i Kina i desember 2019, og ble identifisert av kinesiske helsemyndigheter 7. januar 2020.
Smitten ble i begynnelsen knyttet til et stort matmarked i byen, Huanan Seafood Wholesale Market, med sjømat og ulike typer levende dyr, noe som kan tyde på at smitten opprinnelig kommer fra dyr.
Viruset har fått betegnelsen SARS-CoV-2
Det finnes ingen vaksine eller kur mot viruset
30. januar 2020 erklærte WHO utbruddet som en "alvorlig hendelse av betydning for internasjonal folkehelse".
I skrivende stund er det registrert 82.539 smittede, hvorav 2.812 har omkommet, fordelt på 48 land.
I en pressemelding utstedt 27. februar maner WHO til samarbeid i reise- og turistbransjen
Norske innbyggere anbefales å følge med på Folkehelseinstituttets hjemmesider
Kilder: Fhi.no (Folkehelseinstituttet) og who.int (Verdens helseorganisasjon)