– Det vil igjen dessverre bety at kapasiteten blir redusert til det halve og vel så det, med de økonomiske konsekvensene dette får. I tillegg til at filmtilbudet antakelig blir redusert for publikum. I hvert fall på litt sikt, opplyser administrerende direktør Guttorm Pettersen i bransjeorganisasjonen Film & Kino.

Kinosjef i Fredrikstad, Jørgen Søderberg Jansen, kjenner seg godt igjen i beskrivelsen.

Satser på julefilmene

Om konsekvensene for julefilmene opplyser Pettersen at han håper de fleste andre julefilmene kommer som planlagt. Men den norske storfilmen «Kampen om Narvik» risikerer å bli utsatt dersom det ikke kommer en tilfredsstillende stimulerings- eller garantiordning på banen.

– Foreløpig er det bare snakk om «Kampen om Narvik», men på sikt kan det nok bli flere, både norske og utenlandske, som utsetter premierer om situasjonen ikke endrer seg til det bedre, sier Film & Kino-sjefen til NTB.

Ifølge Guttorm Pettersen ønsker bransjen ønsker en stimuleringsordning fremfor kompensasjon basert på at man må stenge ned. Onsdag ettermiddag opplyser han at det jobbes visstnok på spreng for å få dette avklart.

Avlyser premiere

«Kampen om Narvik» skulle ha førpremiere i Narvik førstkommende lørdag – noe som skulle blitt storfilmens verdenspremiere. Nå er alle førpremierene avlyst.

Det gjelder også den planlagte festpremieren i Oslo 17. desember. Filmen om det dramatiske slaget under andre verdenskrig skulle vært en av de store publikumsdragerne i romjulen. Nå er også den ordinære norgespremieren 25. desember i fare:

– Et svar fra regjeringen er nødvendig om det skal bli ordinær norgespremiere første juledag, lyder det fra filmfolkene bak «Kampen om Narvik». I en felles pressemelding fra Nordisk Film, Storyline Nor og Aurora Kino heter det videre:

– På grunn av økende smittetrykk og usikkerhet knyttet til Omikron har vi med tungt hjerte besluttet å avlyse samtlige førpremierer på «Kampen om Narvik». Vi avventer et svar fra regjeringen og Kulturdepartementet angående en stimuleringsordning for kulturlivet, som er strengt nødvendig for filmens lansering.

Ifølge pressemeldingen har man derfor ennå ikke fattet en avgjørelse om den ordinære norgespremieren 25. desember.

– Vi har jobbet utrettelig de siste ukene for å finne en løsning, og det er med tungt hjerte at vi må konstatere at filmens fremtid igjen er usikker. Vi jobber målrettet mot myndighetene for å få på plass en løsning slik at vi kan få vise denne sterke underkommuniserte historien til flest mulig, så snart som mulig, avrunder de tre filmaktørene.

Onsdag kveld sa kulturminister Anette Trettebergstuen (Ap) til NRK at «de jobber så raskt de kan».

– Jeg vet at det haster, og jeg vil komme tilbake med konkrete svar før jul.