For bare en knapp uke siden kom det en rekke avsløringer om norske grisefarmer rundt om i hele landet. Jeg skal ta for meg en rekke avsløringer og forklare dere om hvorfor vi blir fullstendig rundlurt av norsk reklame. Jeg skal gi dere en advarsel med en gang. Disse avsløringene er ikke koselige.

Flere brudd på dyrevelferdsloven

Hvis vi tar turen tilbake til perioden 2013-2016, så skjedde det en undercover-sak som endte i dokumentaren «Griseindustriens hemmeligheter». Fra de 13 gårdene som ble besøkt, ble det funnet fem ulike punkter som var under kritikkverdige forhold. Det er for eksempel ulovlig ifølge dyrevelferdsloven å utøve vold mot dyr, som å dra griser etter ørene, sparke dem, slå dem med koster og å dra dem etter halen.

De skjulte opptakene fra denne dokumentaren viser alt det jeg nevnte ovenfor. Et annet punkt er at det er lovpålagt for veterinæren å gi grisungene smertestillende etter kastrering. Likevel innrømmer en veterinær i dokumentaren på skjult kamera at han ikke gir grisen noe smertestillende. Spørsmålet mitt nå er egentlig hvorfor i alle dager kan mennesker behandle dyrene på denne måten?

Billig betyr ikke alltid bra

Hvis de kan drive farmen slik de ønsker uten straff, og at det samtidig er lukrativt for dem, så kommer de til å fortsette å gjøre det. Det er den lette utveien. I den samme dokumentaren som nevnt så får vi høre noe ganske oppsiktsvekkende fra en lederskikkelse på en av gårdene som ble besøkt med skjult kamera. Bonden forklarer følgende. «Forbrukeren vil ha billigst mulig varer, og da må vi også gjøre det som er billigst. Hadde forbrukeren forstått at det koster å holde gris i live, så hadde vi gjort det. En må være litt hard, da.»

Det personen forklarer her syntes jeg blir altfor dumt og følelsesløst. Det virker som bonden mener på at det rett og slett er forbrukerne sin skyld i at de driver slik de gjør, fordi vi vil ha billige varer. Frem til denne dokumentaren og de helt nye avsløringene som kom for en knapp uke siden, så visste ikke forbrukerne til så mye annet enn de sukkersøte reklamene de sender på tv. De reklamene om grisene som trasker over grønne enger og du finner nesten ikke reklamer med mer nasjonalfølelse som disse. Vi har både fjell, trær, vann og sol over grønne jorder i disse reklamene.

Les også

Avsløringene om dyremishandling må få konsekvenser

Som forbrukere har vi rett til å vite hvordan dyrene vi spiser har levd livet sitt. Jeg mener at hvis flere forbrukere hadde fått vite hvordan den grisen de spiser kjøtt fra har blitt behandlet, samt mange andre griser også, så tror jeg mange ville gått over til bedre dyrevelferd og kanskje sakte blitt mer engasjert i vegetar. Det er i hvert fall slik jeg føler det nå.

Jeg vil absolutt ikke spise det disse merkene produserer basert på hva jeg har lært. Da får jeg heller spare inn på andre ting jeg kjøper, så jeg kan kjøpe dyrere kjøtt som har god dyrevelferd. Hvis flere tar i et tak og gjør slike tiltak, så kan vi få en stopper for denne dårlige behandlingen av dyrene.

«Verdens beste dyrevelferd»

For en knapp uke siden ble det avslørt enda en rekke brudd på dyrevelferdsloven på gårder rundt om i landet. Det var Nettverk for dyrs frihet som hadde tatt seg inn ulovlig hos 65 tilfeldig utvalgte gårder og de gjennomførte 85 inspeksjoner. Dette avdekket helt groteske forhold i norsk kjøttproduksjon. Sammenlignet med hva jeg har nevnt ovenfor med dokumentaren «Griseindustriens hemmeligheter».

Blant annet så ble det funnet lovbrudd på 100 prosent av de inspiserte farmene, alvorlig skadde og syke dyr, purker innelåst i små metallbur, griser tvunget til å sove i sin egen avføring og trange betongbinger som bryter lovpålagte minimumskrav. Kilde https://www.betonggrisene.no/funn/

Det her kan vi ikke finne oss i. Vi bor i Norge og de som vi kjøper kjøtt av kaller det for «verdens beste dyrevelferd». Vi må fortsette å kjempe for rettferdighet!

Innrømmelse om grønnvasking

For å runde av dette innlegget i et håp om at dere som leser har fått et nytt inntrykk av norsk griseindustri, så har jeg en liten gladnyhet. Slakterigiganten her til lands, Nortura, har nå innrømmet i et helt rykende ferskt innlegg i Dagens Næringsliv, 09.06.21. Konserndirektøren i Nortura, Kjell S. Rakkenes, forklarte at de ikke har klart å leve opp til det reklamen deres har sagt. «Står det Gilde på pakka, skal du være trygg på at dyra har hatt det bra».

Etter de avsløringene som Nettverk for dyrs frihet har kommet med, så innrømmer han nå at reklamen fra 2019 er grønnvasking, altså misledende markedsføring. Den dårlige dyrevelferden har foregått lenge nok. Nå er det stopp. Hvis du vil bidra så kan du gå inn på betonggrisene.no og signere et opprop for å få rettferdighet for grisene. Regjeringen må høre og vi trenger en regjering som er opptatt av god dyrevelferd.