Som engasjert fotballsupporter gjennom snart 20 år har jeg selv vært til stede under situasjoner som kan minne om hendelsene som oppsto på Stortorvet. Jeg har vært vitne til store konflikter som oppstår nærmest ut av ingenting. Og felles for dem alle er at de først skyter fart når politiet/sikkerhetsvakter velger å bryte inn i en stor ansamling av mennesker for å hente ut én bestemt person. På Stortorvet ønsket politiet å hente ut en for offentlig drikking.

Gjennom 12 år har jeg selv hatt roller/verv i supportersammenheng som har gjort meg til nær dialogpartner for politi og arrangementssikkerhet på Fredrikstad stadion. Og er det noe jeg gjentar hver eneste gang, så er det bønnen om at politi og sikkerhet ikke brøyter seg vei inn i folkemengden for å ta ut en spesifikk person, med mindre de ser det som absolutt helt nødvendig av sikkerhetsårsaker.

Observer heller personen og ta tak i personen det gjelder når ting har roet seg, eller dersom personen trekker bort fra folkemengden. I de fleste tilfeller vil for eksempel et lovbrudd av den minimale alvorlighetsgraden av å drikke på offentlig plass være noe som kan vente. Å gå inn i en stor menneskeansamling for å pågripe en av dem øker betraktelig risikoen for at ting kan eskalere veldig fort, det blir uoversiktlig og panikkhandlinger.

■ Politiet og deretter lokalavisa var raskt (altfor raskt) ute med å melde om flere hundre aggressive ungdommer og at det kastes flasker og stener mot politiet. Senere viser det seg å være noen få titalls sinte ungdommer og politiet er usikre på om det ble kastet sten i det hele tatt. Noen har observert en person på en video som ser ut til å kaste noe, men man vet ikke hva. Det kan ha vært en snusboks for alt vi vet.

■ Politiet og lokalavisa melder også raskt at ungdom har samlet hauger med brostein en rekke ulike områder i sentrum. Senere viser det seg at disse haugene tilhører en anleggsarbeider.

■ Det gis også et inntrykk av at flesteparten av de involverte ungdommene hadde kommet hit fra Follo og andre utenbys områder. Nå viser det seg at flertallet har bostedsadresse i Fredrikstad.

■ Politiet sier også nå i etterkant at ingenting tyder på at dette var planlagte opptøyer fra ungdom.

Jeg satt og så på hele FBs lange direktesending fra sentrum, og det eneste kameraet fanger opp er ungdom som rygger og rygger. Det skjer tilsynelatende absolutt ingenting. Likevel rapporteres det flittig fra flere at det var «rystende og sjokkerende bilder» fra Fredrikstad sentrum. Mener man da at det var det enorme antallet politi som var rystende? For det kan vel ikke være at atferden til ungdommen som vi så gjennom skjermen kan beskrives som sjokkerende?

Kommentarfeltene koker og det kan virke som om 3. verdenskrig er i ferd med å bryte ut i Fredrikstad sentrum. Flere uttrykker at de skammer seg over å være fra Fredrikstad.

Politiets innsatsleder snakker om «ungjævlan» og føler for å presisere hvilken etnisitet de som var involverte i konflikten har. Kommentarfeltet tar ytterligere fyr og det snakkes om tvangsdeporteringer og annenhver kommentar går på hva man kaller spader for.

Frp kaster seg på bølgen og fyrer ytterligere oppunder når både stortingsrepresentanter på Twitter og lokalpolitikere i Fredrikstad går ut for å prøve å score anerkjennelse på at dette er de «svenske tilstandene» man har advart mot hele tiden.

Det fyres oppunder et farlig hat og en splid som bare fører elendighet med seg.

For å oppsummere alt så begynner hele situasjonen på Stortorvet etter min observasjon å ligne på en totalt unødvendig konflikt som ble langt, langt større enn nødvendig. I alle fall i forhold til de sjokkerende overskriftene vi først ble servert. Og ingen beklager at man har kommet med påstander som senere har vist seg å ikke stemme eller være drøyt overdramatisert. Det inntrykket flertallet av leserne sitter igjen med er det som gjorde mest inntrykk, de sjokkerende første overskriftene.

Jeg har full forståelse for at dette var stressende minutter og timer for både politi, journalister og kommentarfelt, men man bør vurdere litt nøyere hva man uttaler før man er klar over de faktiske forholdene. Jeg savnet her et lokalpoliti og en lokalavis som istedenfor å gå ut offentlig i 140 kan være med på å roe ned innbyggere istedenfor å hausse opp uavklarte forhold.

Det er mange som følger med som blir sterkt påvirket av dette. Vi får virkelig håpe at vi klarer å få noe positiv lærdom ut av dette og ikke ytterligere hat, polarisering og rasisme.

Les også

17. mai-bråkets etterspill: De yngste er de mest nyanserte

Les også

Opptøyer eller langsom-tv fra Fredrikstad sentrum?