Gå til sidens hovedinnhold

Det kristne svaret på meningen med livet

Artikkelen er over 1 år gammel

Harald Peter Stette svarer på filosof Magnus Andersen kronikk: – Jeg hadde ønsket at når han først berører det religiøse svaret, hadde valgt å forholde seg til det kristne svaret, siden dette er majoritetsreligionen i vår kultur.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.


Dette er et spørsmål som filosof Magnus Andersen (MA) berører i sin kronikk i Fredriksstad Blad torsdag 9.5.19. Etter min mening er dette et religiøst spørsmål, og ikke et filosofisk spørsmål. Filosofien kan aldri besvare spørsmålet fordi å svare på spørsmålet innebærer at vi skal kunne innta en posisjon over livet eller utenfor verden. Men mennesket er plassert midt i livet og midt i verden. Vi lever våre liv i jungelen, og makter ikke å få noe overblikk. Det er som Søren Kierkegaard sier det, at livet må leves forlengs, men kan bare forstås baklengs. Og siden vi intet øyeblikk kan få nok ro til å innta stillingen «baklengs», blir livet i timeligheten aldri forståelig.

MA berører det religiøse svaret på spørsmålet, og avviser dette. Han skriver: «Lovnaden om evig liv, som en slags belønning hvis man lever på en bestemt måte, kjøper jeg ikke». Jeg hadde ønsket at når han først berører det religiøse svaret, hadde valgt å forholde seg til det kristne svaret, siden dette er majoritetsreligionen i vår kultur. Det evige liv som en belønning er nemlig ikke uttrykk for et kristent svar.

Det ligner mer på fornuftsreligionen til Immanuel Kant med tre dogmer knyttet til begrepene Gud, dyd og udødelighet. I kristendommen er både dette livet og det evige livet en gave. Noe som gis av nåde, og ingen belønning. Mange av oss lærte å synge om det i skolen: «Hver dag er en sjelden gave, en skinnende mulighet. Hver dag er på ny en nåde, som stiger fra himmelen ned». Det kristne svaret er, om en skal si det i all korthet, å få nåde til å se sitt liv inn i Guds store plan fra skapelsen til fullendelsen.

MA synes å hevde at livets mening blir et prosjekt som den enkelte av oss må finne ut av for sin egen del. Dette er et krevende prosjekt og utløser eksistensiell angst, kvalme, lede, som MA påpeker; ja, for enkelte kan prosjektet bli vel krevende. De opplever et meningstap som skaper både depresjon og sykdom. Det er som psykolog Sondre Risholm Liverød sier til Vårt Land 04.04.19: «Jeg jobber med psykisk helse og møter mennesker som har det kjipt. Mange mangler et meningsbærende element i livet sitt (…) Folk kommer til meg som psykolog fordi de har lite innhold og mening».

MA berører også at vi mennesker forventer både rettferdighet, rasjonalitet og mening med livet. Spørsmålet er om det finnes svar på disse våre eksistensielle forventninger. Eller må vi konstatere at spørsmålene er mer uttrykk for en genetisk feil ved mennesket at vår hjerne stiller slike spørsmål. Albert Einstein uttrykte at det mest uforståelige av alt var at verden kunne forstås, at han kunne tenke ut en matematisk formell som passet på virkeligheten. Og i forlengelsen av dette uttrykte han: «Livet kan ikke være en historie fortalt av en idiot.» Underforstått det kan ikke være uten mening.

Kommentarer til denne saken