Gå til sidens hovedinnhold

Det holder med kommune og stat

Debattinnlegg Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Senterpartiets Ole Andre Myhrvold har sendt et kort budskap til Østfoldavisene denne uken. SP vil starte oppløsningen av Viken umiddelbart etter valget dersom de får makt etter høstens valg. Vi tar utgangspunkt i at makt betyr regjeringsdeltakelse. Dette er stort løfte som SP ikke kan oppfylle alene. Arbeiderpartiet må også være enige i at dette skal være enige i dette løftet. AP har i vage vendinger sagt noe i liknende baner, men ikke vært like bastante som det Myhrvold nå er. Partileder Trygve Slagsmål Vedum har fulgt opp og sagt det samme.

Høyre inviterer Senterpartiet til å legge oppgaver til kommuner og stat og slik sett avvikle det fylkeskommunale nivået som Viken fylkeskommune.

For Høyre sin del har Østfold og landet større utfordringer som må løses enn å lage flere fylkeskommuner. Vi vil fortsette arbeidet med å legge til rette for flere arbeidsplasser slik at vi skapet mer. Vi vil spille på lag med NAV for å få til enda mer skreddersøm for å inkludere flere i arbeidslivet. Vi skal rette oppmerksomheten mot ungdomsskolen for å forberede elevene enda bedre på videregående og arbeidslivet. Vi skal fortsette jobben med å lage pasientens helsetjeneste hvor systemet skal tilpasse seg deg og ikke omvendt.

Myrvold sier at Viken fører til dårligere tjenester for innbyggerne. Hvilke tjenester har blitt dårligere med Viken fylkeskommune? Har det blitt vanskeligere å drifte de Videregående skolene? Har det blitt mindre asfalt på fylkesveiene våre? Er det noen 12-åringer som ikke har blitt kalt inn til tannlegekontroll etter at Viken ble etablert?

Videre er det veldig uklart hvordan oppløsningen skal foregå og dette må avgjøres av et felles flertall både på fylkestinget og stortinget. Er det de gamle fylkeskommunene slik vi kjenner dem, eller skal man se på nye sammensetninger. Altså Østfold fylkeskommune tilbake?

Et annet spørsmål er når dette skal skje? Dersom en rødgrønn regjering setter all sin kraft inn på dette spørsmålet, så vil man kanskje få det til, men det er egentlig ikke realistisk å få dette på plass til fylkestingsvalget i 2023, alternativt 2027?

Ikke har tjenestene blitt dårligere, ikke er det en plan for hvordan man skal oppløse Viken og ingen klare tanker om hva som faktisk skal bli bedre ved å oppløse Viken fylkeskommune.

Det eneste argumentet som gjentas er egentlig at Viken ikke er logisk. Er det da riktig å bruke store summer på å opprette flere fylkeskommuner? Er det riktig å sende alle ansatte i fylkeskommunen ut på en ny omfattende omstrukturering? Hvis svaret er ja, har vi et nytt spørsmål: Hvorfor og Hvordan?

Det kan også virke som om dette er Senterpartiets viktigste sak for Østfold i dette stortingsvalget.

Vi i Høyre mener at Østfold og landet har større utfordringer enn Viken fylkeskommune. Vi i Høyre vil bruke vår politiske kraft og energi på å løse disse utfordringene. Dette er en viktigere politiske oppgaver enn å lage flere fylkeskommuner».

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:15.