Pride er over. En hel måned med feiring er slutt. Etter min mening er en måned for lenge. Personlig skulle jeg ønske kun en festdag på linje med 8. mars, 1. mai og 17. mai. Vi må nemlig ikke glemme hva pride egentlig er. Pride er en kamp, ett oppgjør for likeverd, menneskerettigheter og retten til å elske hvem man vil. Nå skal ikke dette være et innlegg om pride, men det er et fint sted å starte.

Grunnen til det er at vi er nødt til å se litt lenger enn vår egen nesetipp. Ungarn innfører nå en ny lov som forbyr «promotering av homofili» overfor barn og ungdom, og vi trenger ikke å se lenger enn til vårt naboland Russland eller Polen før det er problematisk å være homofil. Dette er alle såkalte demokratiske land.

Akkurat nå, trenger vi faktisk ikke å se til disse landene. Akkurat nå skjer det nemlig også i Norge. Vårt kjære land er nemlig i ferd med å sende homokampen flere tiår tilbake i tid. Solberg-regjeringen har lagt frem følgende høringsforslag:

Forslaget gjelder regulering av konverteringsterapi, det vil si behandlingslignende handlinger som har som formål å få en annen til å endre eller fornekte (eventuelt undertrykke) sin seksuelle orientering eller kjønnsidentitet.

Det er vel og bra at dette totalforbys ved lov mot barn og ungdom under 18 år, med når det ikke blir totalt forbud mot å drive konverteringsterapi også for voksne over 18 år, sier regjeringen implisitt at homofili og en annen kjønnsidentitet enn mann og kvinne er noe som kan kureres, endres eller undertrykkes. Med andre ord at det er noe galt med mennesker med en homofil legning eller en annen kjønnsidentitet. Vi er, om man tolker det dit hen, noe unormalt. Hvordan kan vi la dette skje i Norge i 2021?

Innspillene på at alle som er over 18 år er myndig og selv kan bestemme om de vil gå til konverteringsterapi eller ikke, er selvfølgelig riktige. Det handler om frihet og menneskerettigheter vi alle som mennesker har, men hvorfor er det nødvendig med konverteringsterapi? Det er ikke noe galt med homofile og de som har en annen kjønnsidentitet.

Med bakgrunn i dette hadde det vært mer interessant å forstå hvorfor noen ønsker konverteringsterapi, hva som får dem til å ta dette steget? Er det ikke bedre å forby konverteringsterapi? Det er tross alt ingenting galt som må kureres, endres eller undertrykkes. Det å være homofil eller ha en annen kjønnsidentitet må likestilles med det å være heterofil og så lenge det med loven i hånd er akseptert å drive med «terapi» av homofile og ikke konverteringsterapi for heterofile er det ikke likestilt, det er sett på som noe anderledes og unormalt.

Jeg vil avslutte med å si at jeg er stolt over den jeg er. Jeg føler meg verken annerledes eller unormal, men jeg vet at samfunnet ser på meg slik. Jeg nekter å sitte rolig i båten og bare godta at det finnes en konverteringsterapi mot min legning. Det finnes ingen kur mot homofili av den enkle grunn at det ikke er noe å kurere.

Les også

Oppfordring til FFK, FBK, Stjernen og Østfold-idretten: Bli med i Pride-paraden