Kampanjer i dagligvarebutikkene, norske turister og minimal grensehandel har reddet lokalmatprodusentene gjennom den første fasen av koronakrisen. Nå står slaget om fremtiden. Vi trenger lokalmatprodusentene fordi de representerer matmangfold, matkultur og lokale arbeidsplasser.

Med koronakrisen ble viktige salgskanaler for lokalmatprodusentene, som hoteller, restauranter, turistattraksjoner og gårdsutsalg, stengt ned. 50-60 prosent av omsetningen forsvant over natten i midten av mars, og eneste salgskanalen tilgjengelig var dagligvare. Mange, både her og i resten av landet, fryktet konkurs. Vi i MENY satte ned prisene på over 3000 lokalmatprodukter og oppfordret kundene til å putte dem i handlekurven. Det fungerte.

I tillegg har mange av lokalmatprodusentene hatt godt salg i sommer, både til turistene og gjennom dagligvarebutikkene. Stengte grenser har også ført til nordmenn har handlet mer mat i eget land, noe de lokale produsentene også har nytt godt av.

Men krisen er på ingen måte over og fortsatt er mange usikre på fremtiden. Det er nå i høst, når hverdagen kommer, at slaget står.

Lokalmat handler ikke bare om smaksopplevelser og matglede. Produsentene skaper lokale arbeidsplasser, de utvikler vår matkultur og de er matgründerne som står for viktig innovasjon i norsk dagligvare. I tillegg er de viktige fordi mange av dem er spydspisser for nye og mer bærekraftige produksjonsmetoder.

Jeg har derfor en oppfordring: let etter lokalmaten når du er i din lokale matbutikk, utfordre butikkene til å ta inn mer lokalmat i hyllene og forsøk mat du ikke har smakt før. Det har skjedd svært mye med norsk lokalmat de siste årene. Men det holder ikke å heie på lokalmaten, man må kjøpe den også.

Da er du med på å sikre næringsutvikling, arbeidsplasser, fremtidig produktutvikling og ikke minst matmangfold her i Østfold. Mat-Norge blir fattigere uten lokalmatprodusentene.