Det er for få fastleger, systemfeilen ligger i helsepolitikken

– Signalene fra fastlegekorpset om at vi er overarbeidet har ikke blitt tatt på alvor, og derfor kan pasienter måtte oppleve lengre ventetid enn ønskelig, skriver Gjølstad.

– Signalene fra fastlegekorpset om at vi er overarbeidet har ikke blitt tatt på alvor, og derfor kan pasienter måtte oppleve lengre ventetid enn ønskelig, skriver Gjølstad. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

– Hvis alle fastleger reduserer listene sine for å få mer tid til hver pasient, vil mange mennesker stå uten fastlege! skriver Bente Gjølstad i dette svaret til Håkon Hellandsjø som klaget på å ikke komme inn til legen til avtalt tid.

DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Som fastlege i Rygge gjennom 30 år vil jeg svare på Håkon Hellandsjøs frustrasjoner over ventetiden på fastlegekontorene. Selv med god planlegging vil det nesten hver eneste dag skje uforutsette hendelser på et legekontor som fører til forsinkelser. Eks: øyeblikkelig hjelp pasienter som « stuper inn» av døra uten avtale, og faktisk må prioriteres før andre. Et menneske i livskrise som må få snakke i 30-45 minutter, ikke de oppsatte 15, osv osv.

Hellandsjø bør ha fått med seg at fastlegeordningen i Norge er i krise.

Det er for få fastleger, og rekrutteringen har stoppet opp. Hvis alle fastleger reduserer listene sine for å få mer tid til hver pasient, vil mange mennesker stå uten fastlege! Hvis legene beholder listene sine , men øker lengden på konsultasjoner og legger inn «slingringsmonn» , vil ventetiden på time bli mye lengre. Da vil det dukke opp flere med øyeblikkelig hjelp behov , og så vil det også da bli forsinkelser.

Han nevner også at legene har en egen side hvor folk kan gi tilbakemeldinger. Det stemmer ikke. På den kommersielle Legelisten.no kan folk, helt anonymt, skrive hva som helst om leger, og det er stort sett de få misfornøyde som skriver der. Siden situasjonen som utløser skriveriene dermed er ukjent, vil dette ha null læringseffekt for den aktuelle lege. Mitt inntrykk er at 98 prosent er fornøyd med fastlegen sin og aldri skriver der.

Systemfeilen ligger etter min mening på helsepolitisk nivå. Signalene fra fastlegekorpset om at vi er overarbeidet har ikke blitt tatt på alvor, og derfor kan pasienter måtte oppleve lengre ventetid enn ønskelig. Vi fastleger gjør faktisk så godt vi kan og jobber i gjennomsnitt 55 timer/uke.

Bente Gjølstad

Fastlege

Rygge

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.