Gå til sidens hovedinnhold

Det «årnæ sæ». Vi kan utrope oss til vinnere!

«Vårt lokale favorittuttrykk: Det årnær sæ! har vunnet fram! Derfor sitter vi her og kan fornøyd utrope oss til kollektive vinnere!»

Debattinnlegg Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Så sto de der – og smilte lurt. Mens andre var ved Hurdalssjøen og med alvorlige miner sonderte om en krevende framtid, for øvrig omringet av et koppel av ventende pressefolk som burde vite at de bare ville bli servert «ingen kommentarer» på sine spørsmål, kom utgående Erna & Co og stjal toppoppslaget på alt av nyheter. Budskapet var enkelt: Kom dere ut og ha det gøy, men vent til i morra, sekstenhundre! Elendigheta er endelig over! It’s time to party!

Jeg må jo innrømme at det kjentes ganske deilig. Noen har visst kastet bort tiden og regnet dager og kommet til at det er 562 siden 12. mars i fjor da rullegardina ble dratt ned, Svartedauden og Spanskesykens kinesiske fetter presentert og meter’n, håndsprit og albuhilsen innført. Det minte meg på et vis om åttitallet da AIDS var like fremmed som covid-19. Men begge tok brutalt livet av folk.

Den gang som nå, fryktet man nesten menneskehetens undergang. Og det er klart, dramatiske bilder fra sykehuset i den vakre byen Bergamo, spadvendte massegraver jorda rundt og tall fra historiske Spanskesyken og Svartedauden, gjorde ikke akkurat godt for humøret. Det gjør som kjent ikke strømpriser heller.

Men i motsetning til hylet mot strømpriser, har det norske folk tatt SARS CoV2 med forbausende stor ro. Vårt lokale favorittuttrykk: Det årnær sæ! har vunnet fram! Derfor sitter vi her og kan fornøyd utrope oss til kollektive vinnere! Mens resten av verden, med få unntak, dessverre må rapportere forskjellige nivåer av overdødelighet, kan vi fornøyd vise at pandemien gjorde at færre nordmenn strøk med enn normalt!

Det får enkelte, som i sitt eget selvbilde selvsagt vet bedre enn alle andre, til å påstå at covid-19 er som en slapp forkjølelse. Vel, det er dessverre ikke resten av verden helt enige i. Der «dauer folk fortsatt som fluer», og årsaken er at de ikke er like heldige som oss, eller like fornuftige.

At rike nasjoner åpner lommeboka og demonstrerer at «money talks» er ikke like sprekt når man vet at fattige land knapt nok har fått noen vaksiner mens vi risikerer å kjøre vårt overskuddslager på fyllinga fordi norske kvinner og mann ikke gidder eller lyster å sette nåla i armen.

Gleden er likevel at rundt 90 prosent av landets befolkning har sagt: Ja, takk! At vi av den årsak også går rundt med et microschip fra Bill Gates i kroppen får vi ta med på kontoen. Ja, enkelte påstår nemlig det også….

For oss andre naive idioter som aksepterte nedstenging, innskrenkinger av «frihet», reisebegrensninger, skjenkeforbud, danseforbud, arrangementsforbud, kohorter, spritvasking, munnbind og til sist et overvåkende microchip i armen, har de 562 dagene vært en «lang natts ferd mot dag». Det har til tider vært – kjedelig, men vi «vanlig folk» har vel egentlig hatt det ganske så greit.

Det har så langt ikke vært noen økninger av konkurser eller tvangssalg. Arbeidsledigheten er snart nede på nivået før virusangrepet, og antallet ledige stillinger er meget høyt, eksport og handelsbalanse var sist måned på historisk rekordnivå, det har vært færre skilsmisser, færre sykemeldinger, færre lovbrudd, lavere antall dødsfall og flere barnefødsler!

Men noen har tatt smellen. Reiseliv, transport og kultur har og vil fortsatt merke denne brutale unntakstilstand. Grensene er igjen åpne, men folk i hele verden reiser mindre, så vi skal være lokalt glade for at vi ikke kan skryte av midnattsol og nordlys.

Derfor har vi stått han av! Det har ikke vært like festlig bestandig, men i dag kan vi gi hverandre en skikkelig bamseklem og glede oss til noe av det beste med livet, den helt vanlige hverdagen med mennesker vi er glade i.

Kommentarer til denne saken