Vi er i California på 1960-tallet og forskningsmiljøet rundt Elizabeth er ikke spesielt oppdatert på likestilling. Seksuell trakassering og forbigåelse er mer regel enn unntak. Elizabeth er lynende intelligent og i gang med et spennende og viktig forskningsprosjekt, men når hun på grunn av skjebnens lunefulle tildragelser ender opp som ugift, enslig og gravid, mister hun jobben tvert.

Men Elizabeth kan lage fantastisk god mat, og hun har en kjemikers tilnærmelse til matlaging. Hun lager fantastiske matpakker til sin lille datter. Tilfeldigheter gjør at hun etter hvert blir stjerne i tv-programmet «Aftens klokken atten», iført blant annet vernebriller, blyant bak øret og reagensrør i hånden – hun ignorerer totalt programskapernes ønske om triviell småpludring.

Hennes spesielle tilnærming til matlaging, som for eksempel «Ta en halvliter H2O og tilsett en klype natriumklorid» viser seg å bli både populært og revolusjonerende for kvinner over hele Amerika.

Folk sitter fjetret foran tv-skjermene, de både inspireres og utfordres av hvordan Elizabeth lærer dem å lage mat, samtidig som hun lærer dem både grunnleggende kjemi og hvordan de kan endre sine liv.

«Leksjoner i god kjemi» er en skikkelig fornøyelig underholdningsroman som også skildrer 60-tallets kjønnsdiskriminering og et ganske forstokket samfunns manglende respekt for kvinners evner innen høyere utdanning og forskning.

Elizabeth Zott er en herlig, ualminnelig og tøff kvinneskikkelse som går på tvers av alle konvensjoner. Ta en god pause fra juleforberedelsene og hygg deg med denne sjarmbomben av en roman.

PS! Denne boka blir nå til tv-serie, da er det jo alltid en fordel å ha lest boka først!