Det er med andre ord tilbake til striskjorte og havrelefse, og helgens anbefaling er en vin fra New Zealand- vinlandet jeg er så glad i. Peter Yealands er en selfmade mann og lever under mottoet «Tenk stort, men trø varsomt». På den magiske datoen 08.08.08 delte mannen sin visjon om at han en dag skulle bli verdens mest bærekraftig vingård, og seks år senere ble han tildelt denne prisen. Vingårdens tak er dekket med solpaneler. Han har plantet trær på eiendommen for å tiltrekke seg fugler, og alle traktorene som brukes på gården går på biodiesel. I tillegg har han 1.500 babydoll-sauer gående ute på vinmarken. Disse miniatyrsauene blir maks 45 til 60 centimeter høye. De er altså for lave til å spise druene, men holder gresset nede samtidig som de gjødsler plantene.

Peter Yealand har en annerledes bakgrunn enn de fleste andre i vinverdenen. Han startet i 1968 med å kikke på akvakultur, en geskjeft ingen på New Zealand drev med den gangen. Det var derfor mulig å få støtte fra regjeringen til å starte opp. I 1975 fikk Yealands sin – og New Zealand – første lisens til å drive med produksjon av såkalte grønnskjell. Han var pionéren innen akvakultur på New Zealand. Etter hvert sto Yealands skjellproduksjon for nesten halvparten av hele denne industrien. I 1995 solgt han virksomheten, og begynte å investere i skogbruk, sauehold, hjortefarmer og vingårder. Han visste knapt hvordan en drue så ut da han i 1998 kjøpte og utviklet sin første vinmark.

Han startet opp med 20 hektar land, og kjøpte stadig mer land så han vokste og vokste. I dag eier han hele 1500 hektar med vinmark. Dette fordelt i vinregionene Marlborough og Hawkes Bay. I dag er de den største privateide vinprodusenten på New Zealand, og de produserer 800.000 kasser vin og hele 75 % av disse eksporteres til sammen 65 land. Så det er utrolig hva han har fått til på disse årene.

Produktinformasjon:

Navn: The Crossings Sauvignon Blanc 2021

Metode: Trad temperaturkontrollert vinifikasjon i ståltanker

Varenummer: 222606

Alkoholprosent: 12

Syre pr liter: 7,3

Sukker pr liter: 3,5

Pris: 515,00

Dagens vin har en flott lysegul farge med et pent grønnskjær. Den speiler seg så fint i glasset. På nesen er den fersk og frisk med stikkelsbær og sitrus som dominerende dufter. Etter hvert litt asparges og urter. I munnen har den passe fylde og er svært frisk. Her kjenner man også tydelige preg av stikkelsbær og sitrusfrukter- men også litt melon. Mot utgangen kommer det også frem litt preg av grønne urter. Fin utgang.

Dette er en vin som passer godt til enten skalldyr eller rett og slett til kos på en fredags- eller lørdagskveld. Fint kjøp.