– Familiene får mye, fordi Fredrikstad-folk er fantastiske til å hjelpe når det er jul. De har vært enda flinkere nå i år. Det virker som at folk har fått øynene mer opp for de som har mistet jobben, er permittert eller syke, sier Stine Carlsen hos «Hjelp oss å hjelpe».

«Hjelp oss å hjelpe» er en frivillig organisasjon som ble startet i 2012, og har avdelinger landet over.

Via organisasjonens Facebook-side kan både de som har behov for litt hjelp, og de som ønsker å bidra, melde seg.

Økning siden korona

Vanligvis pleier det å være omkring 40 familier som kontaker «Hjelp oss å hjelpe» rundt juletider.

I år er det 45 familier som har kontaktet dem og spurt om bistand til mat og gaver.

– Det har generelt vært en økning fra koronapandemien startet i mars, med en generell økning hver uke. Men akkurat nå til jul har det ikke vært så veldig mange flere. Det som er nytt i år er at det har kommet noen etterslengene, forteller Carlsen.

– Til og med lille julaften var det noen som sendte oss melding. Det er nok mange som har ventet til det siste og som har tenkt at det ordner seg, men så gjorde det ikke det.

Flere bidragsytere

I og med at folket i Fredrikstad har vært spesielt rause i år, har organisasjonen hatt mulighet til å gi ut flere gaver til hver enkelt familie.

– De får blant annet leker, tegnesaker, penklær, vintertøy, kinobilletter, gavekort og hjemmelaget strikk. Giverne kjøper så fine ting, og det er koselig å gi bort. De skriver hyggelige hilsninger på kortet, og små barn tegner og skriver.

– Også næringslivet i Fredrikstad er kjempeflinke. Brynildsen har stilt med godteri, SalatMestern med matvarer, Strom Elektro med gavekort, samt at Europris har bidratt. Motorforum har lånt oss varebiler som vi har brukt til å kjøre ut gavene og matvarer, forklarer Carlsen.

I tillegg har det vært mulig å levere gaver ved Quality hotell, i Torvbyen og hos Capelli frisør på Gressvik.

– Vi får også inn en del tørrvarer i handlevognene som vi har rundt i matbutikkene, og penger som folk vippser. Det har vi kjøpt matgavekort for, som har blitt kjørt ut til de 45 familiene. Det er et ganske stort volum det har blitt.