Gå til sidens hovedinnhold

Denne gjengen ryddet svimlende 24 tonn (!) marint avfall i fjor

Strandrydderne i Miljøstiftelsen Elv og Hav ryddet lokalt 46 kilometer med strandlinje for hele 24 tonn søppel i året som gikk.

For abonnenter

Tross unntaksåret 2020, forteller Miljøstiftelsen Elv og Hav at de har hatt et svært høyt aktivitetsnivå.

Som FB har omtalt flere ganger tidligere, jobber stiftelsen med å rydde skjærgården vår for marint avfall, og de har fått spesielt mye oppmerksomhet i forbindelse med det enorme utslippet av bittesmå pellets som skyllet inn langs kysten vår i fjor.

De er i ferd med å etablere seg i det som er igjen av gamle Lisleby Brug, og opplevde dramatikk da sjarken de var ute med i sommer sank.

Store tall

Nå forteller stiftelsen at de lokalt har ryddet 24.270 kilo marint avfall i 2020, altså litt over 24 tonn.

Det er snakk om 195 lokale ryddeaksjoner, og totalt er litt over 46 kilometer med lokal strandlinje ryddet.

Miljøstiftelsen har tett samarbeid med spesielt Kystlotteriet, kriminalomsorgens tilbud Marin Omsorg, Oslofjordens friluftsråd og Kystverket. De har også en egen, profesjonell ryddegruppe, «Pelletspatruljen», som kom i stand som følge av det store utslippet.

Kystlotteriet på sin side sendte ut hele 35.000 sekker, som tilsvarer et lodd i en konkurranse, til sine samarbeidspartnere i 57 norske kommuner.

Mer materiell ut til kommunene mener stiftelsen har ført til økt engasjement hos befolkningen og på frivillig nivå.

Les også

Har brukt ett år på å plukke tre tonn – men fortsatt er det enorme mengder igjen

Mye pellets

Her lokalt har Kystlotteriet gjennomført 16 ryddeaksjoner med 335 deltakere i fjor. Det resulterte i litt over tre tonn marint avfall fra 19 kilometer kystlinje.

Marin Omsorg har på sin side, sammen med kriminalomsorgen og Blå Kors hatt 64 større aksjoner i året som gikk, med totalt 400 deltakere. Det resulterte i 15 tonn avfall.

Den profesjonelle «Pelletspatruljen», som bokstavelig talt har støvsuget kysten, har ryddet 1.300 liter pellets og sju tonn maring avfall.

Les også

Bare en brøkdel plastpellets tatt opp: – Utfordrende å få opp millioner, trillioner, fantasillioner

Kommentarer til denne saken