Ukens vintips denne uken er en frisk og fruktig rosévin fra Østerrike, som passer utmerket til sjømat. Det er familien Gruber som driver vinproduksjonen i Roschitz i Niederrosterreich, Østerrike. Gjennomsnittstemperaturen her er på lave 9,5 som gjør dette til en av de kjøligste vinprodusentene i regionen. Vinmarkene ligger mellom 250 og 360 meter over havet. Jordsmonnet her består hovedsakelig av sand og grus som dekker den magre grunnfjellsjorden med granitt. Den krystallaktige bergarten kombinert med det kjølige klimaet, gjør at vinene får en mineralsk og ikke minst krydret profil.

Familien har drevet gården etter økologiske prinsipper siden 2013. Siden den gang har de merket at druene modner tidligere, noe som gjør at de utvikler mindre sukker mindre alkohol. De krever også mindre svovel, noe som resulterer i friske og lagringsdyktige viner. På vingården er det Gruner Veltliner som kan kalles hoveddruen, men det dyrkes også hvite druer som Riesling, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Gelber Muskateller og Welschriesling. Når det kommer til røde druer på gården er det hovedfokus på Zweigelt, men det dyrkes også Pinot Noir, St Laurent, Merlot og Cabernet Sauvignon.

Produktinformasjon:

Navn: Gruber Roschitz Zweigelt Rose 2020

Metode: Gjæret i ståltank

Varenummer: 12960201

Alkoholprosent: 12

Syre pr liter: 6,7

Sukker pr liter: mindre enn tre

Pris: 159,90

I dag er det Grubers søsken som driver Vingården. Ewald er kjellermester, men han ønsker å blande seg så lite som mulig i utviklingen av vinene. Det eneste han ber om er friske druer samt tid. Marie har ansvaret for det administrative og det er hun som man ofte møter på messer og eventer for kunder. Det må også legges til at når hun ikke bruker tiden sin på hennes tre døtre, så er det hun som står for omvisningen på gården for gjestene. Siste person i søskenflokken, Christian, er ansvarlig for selve vingården, og han bruker mye tid på naturen og især vinrankene.

Her snakker vi om en rosévin med en fin, kald, litt klar rosafarge. Faktisk en vin det som er svært flott og se på. Når jeg stikker nesen forsiktig ned i glasset blir jeg først møtt av en intens aroma av bringebærdrops og sitrusfrukter. Etter hvert kommer det frem dufter av rips og våt skogbunn samt løv. I munnen er den frisk og fersk. Det er deilige innslag av bringebærdrops og sure kirsebær. Undertoner av urter, sitrus og litt kokesjokolade. Den har en passe fylde og svært syrefrisk.

Absolutt en deilig rosévin.