– Amund Dietzel er en av de mest kjente navn innenfor moderne tatovering. Fredrikstadmannen er kjent for en klassisk «sjømannsstil» og slo seg ned i USA i første del av 1900-tallet. Dietzel var en sjømann selv og reiste ut fra Fredrikstad som 14-åring, men opplevde et dramatisk skipbrudd utenfor Canada i 1907 med barken Augusta.

Det forteller Jens Nielsen og Robin A. Olsen om ukas episode av podkasten «Fredagshølet». Denne uken tar de for seg tatovøren Dietzels liv og virke, som kanskje er langt mer begivenhetsrikt enn det som var normalt på den tiden han levde.

– Etter at han kom til Canada tok han seg til USA og reiste rundt på sirkus mens han lærte seg tatoveringsfaget. Han tatoverte siden i Detroit, Michigan og Albany, før han slo seg ned i Milwaukee hvor han arbeidet i over 50 år. Amund Dietzel dro også flere ganger i løpet av sitt liv hjem til Fredrikstad og besøkte familie, før han døde i 1974, forteller de to.

– Dietzel er like kjent for sin strek som sin businessmodell. Hvis du i dag går inn i en tatoveringssjappe, vil du garantert se klassiske motiver som ble popularisert av ham. Dietzel er også kjent for å ha utviklet den kommersielle siden av faget ved å henge opp ferdigtegnede motiver som kundene kunne velge fra veggplakater – i stedet for at de bestilte ut fra egne ønsker.

FB omtalte Dietzel og hans historie i 2010, i forbindelse med utgivelsen av boka «These Old Blue Arms: The Life & Work of Amund Dietzel» av Jon Reiter. Den gangen fortalte hans brors oldebarn, Gro Børresen, at han var familiens store snakkis i mange år.

– Han hadde høy hatt og dollarsedler i en ring, fortalte hun da.


Gjest i denne ukens episode er Fredrikstads mest tatoverte mann, Wilhelm Sørensen.

Lytt i spilleren her, eller der du vanligvis bruker podkast: