Politiet forbyr arrangementer i Fredrikstad 29. juli

For to helger siden gjennomførte deler av Den nordiske motstandsbevegelsen en markering utenfor rådhuset i Fredrikstad. De mente politiets forbud mot å demonstrere i Fredrikstad 29. juli brøt med ytringsfriheten. Nå blir også motarrangementene forbudt.

For to helger siden gjennomførte deler av Den nordiske motstandsbevegelsen en markering utenfor rådhuset i Fredrikstad. De mente politiets forbud mot å demonstrere i Fredrikstad 29. juli brøt med ytringsfriheten. Nå blir også motarrangementene forbudt.

Artikkelen er over 3 år gammel

Politiet skriver i en pressemelding onsdag at alle motarrangementene mot den nå avlyste demonstrasjonen til Den nordiske motstandsbevegelsen vil forbys.

DEL

Tirsdag kunne Fredriksstad Blad meddele at det planlegges en fargerik folkefest i Fredrikstad sentrum den 29. juli. Flere grupper i byen, inkludert et samlet bystyre, ønsket å bidra til en felles folke- og regnbuefest på datoen det i utgangspunktet skulle holdes en demonstrasjon under parolen «Knus homolobbyen».

Nå blir det ikke noe av.

Frykter vold og opptøyer

Onsdag formiddag sendte Politiet ut en pressemelding der de skriver at på grunn av konkret informasjon, blant annet i sosiale medier, som tilsier at elementer i den ytre høyrefløyen har til intensjon å oppsøke Fredrikstad for å gjennomføre markeringer denne dagen, dersom det gjennomføres motarrangementer. De vil derfor forby alle demonstrasjoner og motarrangement denne dagen.

Politiet sier også at meldinger i sosiale medier tyder på at grupperinger tilknyttet den ytre venstrefløyen har til hensikt å hindre høyrefløyen å markere seg. Det har også blitt antydet at det kan bli tatt i bruk vold og fysiske hindringer.

– Det er politiets oppgave å beskytte retten til å ytre seg, og legge til rette for lovlige markeringer. Nå har vi en situasjon som tilsier en betydelig risiko for organiserte ordensforstyrrelser og voldshandlinger Fredrikstad 29. juli, om arrangementene gjennomføres, sier politimester Steven Hasseldal.

– Der er siste lørdag i fellesferien, og det vil være mange mennesker i byen. Samlet mener vi dette fikk en uakseptabel risiko for byens innbyggere, tilreisende turister og demonstranter, legger han til.

Vurderte flere muligheter

Politimesteren sier grundige vurderinger ligger bak beslutningen.

– Det er vurdert flere tiltak som kunne sikret gjennomføring, men vi har kommet til at faren for alvorlige forstyrrelser av ro og orden og den lovlige ferdsel er så stor at et forbud både er nødvendig og forholdsmessig, forteller politimesteren.

Avlyser markeringen

Et felles bystyre vedtok i begynnelsen av måneden at kommunen skulle bidra til en fredelig motdemonstrasjon. Siri Martinsen i Arbeiderpartiet fortalte tirsdag at man ønsket å gjøre den fredelige markeringen til en folkefest. Onsdag har hun fått beskjeden om at det ikke blir noe.

– Det er politiets oppgave å sikre tryggheten til folk, og det må vi ta hensyn til, sier hun.

Hun bekrefter at det ikke vil bli noe av den planlagte regnbue-markeringen 29. juli.

– Vi skal ha et møte i gruppa i morgen. Da vil jeg foreslå at vi flagger med regnbueflagg den dagen, men vi kommer ikke til å arrangere en markering. Vi må ha respekt for politiet, og når vedtar å forby slik aktivitet må vi forholde oss til det.

Hun forteller at det kan bli aktuelt med en markering på et senere tidspunkt.

– Det må vi se an da, og vi må forholde oss til det politiet sier. Enn så lenge vil jeg oppfordre alle til å ta til motmæle når noen kommer med holdninger vi ikke står for i Fredrikstad. Det håper jeg alle gode krefter fortsetter med, avslutter hun.

Politimester Hasseldal understreker i meldingen at forbudene gjelder arrangementene 29. juli, og at det ikke er et generelt forbud. Han har tidligere uttalt at alle parter kan søke om å avholde markeringer på andre dager. Politiet vil opprettholde en dialog med aktørene.

LES OGSÅ:

Artikkeltags