Østers er trendy og i ferd med å bli mer folkelig.

Stillehavsøstersen, som de senere årene har invadert norskekysten i et stadig større tempo, er i utgangspunktet en uønsket art i norsk farvann.

Derfor håper Meny-kjeden å slå to fluer i én smekk – å bevare fjorden og begrense forekomsten av stillehavsøstersen, samtidig som de tilbyr delikatessen permanent. Tidligere har det nemlig bare vært enkelte butikker som har tilbud stillehavsøsters, og det gjerne over en begrenset periode.

  • Saken fortsetter under grafikken:

Lokale østers

På Meny Ørebekk er salget allerede i gang.

– Dette er veldig bra. For det første kan vi hjelpe til med å berge fjorden, og for det andre kan vi selge god og billig mat fra eget nærområde. De fleste vi selger plukkes på Hvaler og Larkollen, før de renses på Nøtterøy, forteller Lars Aslaksrud (54), ferskvaresjef på Meny Ørebekk.

Utsalgsprisen er på 19,90 kr per skjell, samme pris som ordinær østers – størrelse 3.

– Skjellene ser litt mindre ut enn vanlige østers, men er mer kompakt med henhold til innmat. Det er like mye mat i en stillehavsøsters, forteller Aslaksrud.

Han mener også smaken er bedre.

– Smaken er som baken, men jeg synes det. Liker du vanlig østers, liker du garantert stillehavsøsters, lover han.

Gode tilbakemeldinger

Han kan også fortelle om at østersen allerede høster lovord fra kundene.

– Senest i forrige uke var det en som kom inn og la inn en ny bestilling etter at han hadde prøvd. Det er veldig godt, og jeg vil anslå at vi per nå selger et par kasser om dagen, fortsetter han.

– Hvordan tilbereder du stillehavsøstersen?

– Personlig liker jeg å sprette den opp og bare tilsette litt lime og sitron, men her er det bare fantasien som setter grenser. Søker du på nett finner du mange oppskrifter, og blant annet vet jeg at litt teriyaki er en populær variant.

PS! Det er ikke anbefalt å spise stillehavsøsters man selv har plukket, da disse ikke er testet for miljøgifter, alger, virus og bakterier.