På debutkonserten sto 21 kormedlemmer klare på scenen i Blackbox-teateret på St. Croix, med tema «Fred Solidaritet og Vennskap». Det var Turid Margrethe Alstad Hop som hadde ideen, og tok initiativet til å starte et nytt kor i Fredrikstad.

Lars Tomtum ble korets musikalske leder, og har vært dirigent i alle år. Gjennom 30 år har koret arrangert en rekke konserter og oppsetninger med et formål om å ha et allsidig repertoar og å gjøre utradisjonelt korstoff mer kjent.

Bellmann-konsertene på Grunnmurede i 1997, viste hvilken kvalitet koret hadde opparbeidet seg. Med kostymer og med regi, ble det tre fullsatte forestillinger. Standarden for koret var med dette satt.

Siden har det gått slag i slag. Regisserte konserter ble Citadell Musica sitt varemerke. Koret har formidlet kirkemusikk, visesang, musikaler, klassisk og jazz, gjerne i samarbeid med lokale, men også landskjente musikere og vokalister. Korets homogene klang har imponert og mange har forlatt kirkerommet med en inderlig ro etter å ha opplevd førjulskonsert med Citadell Musica.

Årets jubileumskonsert i Bibliotekets Aula den 10. november vil bli et spennende tilbakeblikk med et utvalg av korets sanger gjennom 30 år.