Hva gjør man når det går fra uenighet til hets?

– Ytringsfriheten trues og hatet florerer som aldri før. Dette kan vi ikke tolerere, skriver Maria D. Imrik.

– Ytringsfriheten trues og hatet florerer som aldri før. Dette kan vi ikke tolerere, skriver Maria D. Imrik. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Maria D. Imrik, AUF, om at ytringsfrihet trues av hets: – Vi må ta et oppgjør, vi står i fare for å miste mange engasjerte mennesker.

DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Når ble det slik at ytringsfriheten trues av netthets, hat og grove angrep?

Når ble det slik at samfunnsengasjerte mennesker - både unge og voksne - nærmest tvinges vekk fra å delta i den offentlige debatten?

Mest sannsynlig har dette pågått veldig lenge. Men det har kommet sterkere frem i det siste. Det er på høy tid at dette snakkes om og at vi ser alvoret i det som skjer. Ytringsfriheten trues og hatet florerer som aldri før. Dette kan vi ikke tolerere.

Når man velger å delta i samfunnsdebatten må man respektere at folk er uenige i de synspunkter en fremmer. Man må forstå at folk sitter inne med andre meninger enn en selv. Det er slik demokratiet fungerer. Og det skal vi være takknemlige for.

Men jeg vil si at et sted går grensen. For hva kan man tillate? Hva kan man tåle? Jeg er selv aktiv i politikken som fylkesleder i AUF. Jeg er inneforstått med at jeg må tåle uenighet, og det gjør jeg. Men hva gjør man når det går fra uenighet til hets? Når saklig, konstruktiv kritikk endres til personangrep? Skal man da trekke på skuldrene og ignorere det?

Noe er alvorlig feil når politikere, både menn og kvinner - men veldig ofte kvinner, blir utsatt for seksualiserende kommentarer når de ytrer seg i media. Noe er alvorlig feil når man kan lese kommentarer som «du fortjener å bli gruppevoldtatt».

Resultatet er jo ofte at de som blir utsatt for denne netthetsen trekker seg tilbake. Trues til taushet. Og hverdagen fylles opp av redsel og usikkerhet. De som velger å bli i politikken, velger å leve med hatet på skuldrene - slik at de likevel kan drive med det de brenner for. Skal det virkelig være slik?

Jeg synes det er ufattelig trist å se utviklingen. Å se alle kommentarene med absolutt null saklighet - kun grunnløs hets. Vi må ta et oppgjør, vi står i fare for å miste mange engasjerte mennesker. Vi trenger et mangfold i den offentlige debatten. Derfor må vi aldri la hatet vinne.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken