Bli med på brevaksjon for journalist som er langtidsfange

Støtte fra Fredrikstad: Muhammad Bekzhanov, her sammen med sine barn, ble under tortur dømt i Usbekistan i 1999. Hans forbrytelse var å bruke ytringsfriheten. Han er av de journalistene i verden som har sittet lengst i fengsel.  (Bilde fra svenske Amnestys hjemmeside)

Støtte fra Fredrikstad: Muhammad Bekzhanov, her sammen med sine barn, ble under tortur dømt i Usbekistan i 1999. Hans forbrytelse var å bruke ytringsfriheten. Han er av de journalistene i verden som har sittet lengst i fengsel. (Bilde fra svenske Amnestys hjemmeside) Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Amnesty i Fredrikstad aksjonerer for en de journalistene i verden som har sittet lengst i fengsel.

DEL

Leserbrev 

I 1993 erklærte FNs generalforsamling 3. mai for internasjonal dag for pressefrihet, og dagen benyttes verden over for å vise solidaritet med journalister og andre mediefolk som ikke kan ytre det de vil uten frykt for represalier. Vi i lokalavdelingen av Amnesty International i Fredrikstad ønsker å uttrykke vår solidaritet ved å delta i en verdensomspennende brevaksjon – og oppfordrer avisens lesere til å gjøre det samme.

For oss i Amnesty er ytringsfrihet kjempeviktig. Det frie ord er viktig for demokratiet og for samfunnsdebatten. Frihet og demokrati kan ikke eksistere uten at uavhengige journalister passer på de som sitter med makten og sier ifra når makten misbrukes. Alle har rett til ytringsfrihet, journalister så vel som enkeltindivider.

Svenn Poppe.

Svenn Poppe.

Retten til ytringsfrihet slås fast av FNs Verdenserklæring om menneskerettigheter under Artikkel 19. Likevel begrenses denne friheten verden over.

Myndigheter i land som Aserbajdsjan, Etiopia og Usbekistan slår hardt ned på ytringer som ikke er i tråd med deres premisser, i form av trusler, arrestasjoner, tortur og fengsling. Frarøvelse av ytringsfrihet er et menneskerettighetsbrudd i seg selv, i tillegg bryter også måten det gjøres på med andre menneskerettigheter.

I vår lokale Amnesty-gruppe her i Fredrikstad jobber vi stadig for journalister og andre modige menneskerettighetsforsvarere som er utsatt for menneskerettighetsbrudd. En av de personene som har vært i Amnestys søkelys i mange år er den usbekiske avisredaktøren Muhammad Bekzhanov.

Bekzhanov er en av nåtidens lengst sittende fengslede journalister. I 1993 måtte han flykte fra Usbekistan til Ukraina etter at han som avisredaktør hadde utfordret det brutale usbekiske maktapparatet. Seks år senere ble han imidlertid utlevert til Usbekistan på grunnlag av oppkonstruerte anklager om terrorisme.

Under sin rettssak i august 1999 vitnet Bekzhanov om at han hadde blitt slått, kvelt og torturert med elektrosjokk for å tvinge ham til å tilstå medvirkning i et terrorangrep. Domstolen tok imidlertid ikke hensyn til noen av påstandene hans og dømte ham til 15 års fengsel basert på «tilståelsen» han hadde gitt under tortur.

Saken til Bekzhanov er ikke unik. Rundt om i verden sitter journalister fengslet for å ha brukt sin ytringsfrihet. 

Bli med og marker pressefrihetens dag og stå opp for fengslede journalister og retten til ytringsfrihet! Vi i Amnesty i Fredrikstad kommer altså til å gjøre det, og vi vil ikke gi oss før Bekzhanov og andre fengslede journalister er satt fri. Vi benytter samtidig anledning til å minne om skrivekonkurransen vi har utlyst for ungdom under 20.

Invitasjon er gått ut til samtlige elever i ungdomsskolen og den videregående skolen i Nedre Glomma. Du kan støtte de fengslede journalistene ved å gå inn på nettsiden Amnesty International gruppe 35 Fredrikstad. Der finnes også nærmere retningslinjer for skrivekonkurransen.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags