Det rødgrønne flertallet tar ansvar for å gjøre Fredrikstad trygt

Politiet på rekognosering i Fredrikstad før en tillyst demonstrasjon fra Den nordiske motstandsbevegelsen i fjor sommer. SV understreker i innlegget sin støtte til at lovlige midler skal brukes for å hindre flere demonstrasjoner fra denne organisasjonen.

Politiet på rekognosering i Fredrikstad før en tillyst demonstrasjon fra Den nordiske motstandsbevegelsen i fjor sommer. SV understreker i innlegget sin støtte til at lovlige midler skal brukes for å hindre flere demonstrasjoner fra denne organisasjonen.

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Eidsvold og Waters, Fredrikstad SV: – Skal vi sitte rolig og se på, eller skal vi ta ansvar for at Fredrikstad ikke skal være et arnested for nazistiske, totalitære - og ulovlige - ytringer?

DEL

Leserbrev

Onsdag ble filmen «22. July» tilgjengelig i Norge. Å se den var en sterk opplevelse fordi de grusomme handlingene fra syv år tilbake fortsatt ligger så latent under huden på oss som nordmann. Vi er ikke medlemmer av Arbeiderpartiet, vi kjente ikke personlig noen av dem som mistet livet, men allikevel er denne hendelsen blitt en del av vår egen historie, en hendelse så altoppslukende og gjennomsyret av ondskap at det var vanskelig å se filmen ferdig. 

Hvorfor skriver vi dette? Jo, fordi det i disse dager diskuteres hvorvidt byens ordfører innskrenket ytringsfriheten ved å ville forby Den Nordiske Motstandsbevegelsen å demonstrere i Fredrikstads gater.

Vi i Fredrikstad SV var selvsagt enige da det rødgrønne flertallet vedtok i formannskapet at det skal brukes alle lovlige midler for å hindre flere demonstrasjoner fra denne organisasjonen. Er det å innskrenke ytringsfriheten, eller er det å ivareta bevegelsesfriheten og tryggheten til resten av byens innbyggere?

Ifølge Straffeloven kan man straffes med fengsel inntil tre år for å offentlig fremsette diskriminerende eller hatefulle ytringer som går på enten hudfarge, nasjonal og etnisk opprinnelse, religion, seksualitet og funksjonsevne. I tillegg er Grunnloven tydelig på at ytringsfrihet kommer med et ansvar og at ytringsfrihet kan innskrenkes dersom det er særlig tungtveiende hensyn å ta.

Diskriminering, trusler, hets og trakassering er ikke lov å ytre offentlig.

Vi snakker her om en organisasjon hvor en stor andel av medlemmene er dømt for grove lovbrudd, deriblant drap, mishandling, grov vold, nazisme og våpenbesittelse.

Vi snakker om en organisasjon som er uttalt nasjonalistisk, rasistisk og til og med nazistisk, som ønsker at pigmenter i huden skal være avgjørende for folks plass på deres rangstige.

Vi snakker om en organisasjon som ønsker å hindre enkeltgrupper av mennesker i å leve fritt.

Skal disse ytringene, som truer sikkerheten, tryggheten og menneskeverdet til så mange mennesker aksepteres – på tross av lovverket? Diskriminering, trusler, hets og trakassering er ikke lov å ytre offentlig. Det handler om frihet under ansvar, og her tar det rødgrønne flertallet i Fredrikstad ansvar for å gjøre Fredrikstad trygg.

En av Fredrikstad SVs hovedsatsinger de neste fire årene er at Fredrikstad skal være en mangfoldig og inkluderende by, hvor det er trygt å delta i den offentlige debatten, hvor det er trygt å holde kjæresten sin i hånda mens man går nedover gågata, hvor det er trygt å være den man er avhengig av hudfarge, legning, bakgrunn, kjønn og alder.

Det var en annen som kom med tilsvarende ytringer som Den Nordiske Motstandsbevegelsen. Ytringer så like at det er vanskelig å skille dem fra hverandre. «Hvis en mann kan vise så mye hat, tenk så mye kjærlighet vi kan vise sammen» ble det mest kjente sitatet etter 22. juli. Problemet er bare at det ikke er kun én mann lenger, det er en organisasjon. Skal vi sitte rolig og se på, eller skal vi ta ansvar for at Fredrikstad ikke skal være et arnested for nazistiske, totalitære - og ulovlige - ytringer? Det er kort vei fra ytring til handling. Det vet Norge.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags