Fredrikstad – byen som vil ytringsfriheten til livs

– Politikerne som vil innskrenke ytringsfriheten skremmer meg mer enn Den nordiske motstandsbevegelsen, skriver Jan M. Andreassen. Bilde fra stand i Fredrikstad i april dette året.

– Politikerne som vil innskrenke ytringsfriheten skremmer meg mer enn Den nordiske motstandsbevegelsen, skriver Jan M. Andreassen. Bilde fra stand i Fredrikstad i april dette året. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Jan M. Andreassen anklager Jon-Ivar Nygård, Bjørnar Laabak og Camilla Eidsvold for uakseptabelt angrep på ytringsfriheten når de vil nekte Den nordiske motstandsbevegelsen å demonstrere i Fredrikstad.

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Jeg kunne nesten ikke tro det jeg leste i lørdagsutgaven av Fredriksstad Blad. Aps ordfører Jon-Ivar Nygård, Frp-gruppeleder Bjørnar Laabak, og Camilla Eidsvold fra SV, får seg til å si i denne reportasjen at ytringsfrihet ikke skal gjelde for de med de mer ekstreme politiske overbevisningene, så som «Den Nordiske Motstandsbevegelsen.» Disse skal, for enhver pris, stoppes i å ytre seg offentlig. De skal hindres i å demonstrere sitt ekstreme budskap i Fredrikstads gater. Våre politikere føler seg så krenket, og så personlig opprørt at det, for dem, er helt utenkelig at disse skal kunne nyte en av demokratiets viktigste egenskap.

I denne reportasjen avslørte disse tre seg som dårlige representanter for styringsformen demokrati. Ytringsfrihet er et gode absolutt alle skal nyte godt av, og kanskje spesielt de med ekstreme meninger. Ingenting godt kommer ut av å feie et provoserende budskap under teppet, gjemme det bort i en mørk krok, eller legge et lokk over. Det går ikke bort av seg selv. Man må bli kjent med det ekstreme, og fronte det med kunnskap, argumenter, og motdemonstrasjoner.

Skal Nygård være den som skal avgjøre hvem ytringsfriheten skal gjelde for?

Jon-Ivar Nygård sier at; Sitat «demokratiet er ganske truet i dag. Ikke i Norge, men på europeisk basis.» Det Nygård ikke skjønner, er at han, nettopp ved å ville nekte politiske ekstremister å ytre seg, blir en av dem som truer demokratiet. Det er når en mening radikalt er forskjellig fra ens egen at det er som viktigst at den tillates å ytres. Skal Nygård være den som skal avgjøre hvem ytringsfriheten skal gjelde for? Ytringsretten skal, og må, gjelde for alle, uansett fargen på ytringen, ellers råtner demokratiet på rot. Skjønner man ikke det, bør man ikke sitte og forvalte denne styringsformen, som vi mer og mer vellykket, har praktisert siden 17. mai 1814.

Bjørnar Laabak fra Frp vil gjerne, sitat: «bruke veldig lang tid på å behandle en søknad. Stille spørsmål tilbake, slik at de må fortelle hvordan de må opptre. Da går dagene fort». Bjørnar Laabak har tydeligvis en klar strategi liggende, for hvordan man kan gjøre det vanskelig for politiske motstandere, som han synes er drøyere enn ham. Har han praktisert dette før tro? Det virker som en oppskrift han har en god erfaring med.

«Ingen nazister i våre gater!»

Innbyggerinitiativet som ønsker å forby Den nordiske motstandsbevegelsen å arrangere stands og demonstrasjoner i Fredrikstad skal behandles i formannskapet torsdag.

Ordføreren innstiller:

1. Fredrikstad kommune vil benytte alle virkemidler innenfor lovverkets rammer til å begrense den nordiske motstandsbevegelsens mulighet til å demonstrere i Fredrikstad.

2. Fredrikstad kommune ber lovgiver om å vurdere en innskjerping av lovverket slik at rasistiske organisasjoner blir forbudt i Norge.

SV-representant Camilla Eidsvold er, sitat: «mildt sagt begeistret». Hun synes ordføreren er «på rett vei». Det burde faktisk være spesielt viktig for en SV-politiker å gi «Den Nordiske Motstandsbevegelsen» full anledning til å ytre sine meninger offentlig i Fredrikstads gater. Med det kunne Camilla Eidsvold få en anledning til å praktisere demokratiets ultimate kvalitet, og samtidig la oss erfare godt politisk gangsyn som, etter min mening, etter hvert er blitt en sjelden egenskap hos våre folkevalgte.

Disse tre politikere skremmer meg mer enn «Den Nordiske Motstandsbevegelsen.» De skjønner ikke hva begrepet ytringsfrihet skal innebære. De føler seg frem i sitt politiske håndverk, og de er villige til å korrumpere en av de viktigste pilarene i demokratiet, ytringsfriheten. Selve grunnmuren i et trygt og fritt samfunn. Dette er de villige til, for å hindre ytringer fra noen de ikke liker.

Dette uakseptable angrepet på ytringsfriheten bør de andre politikerne ta avstand fra, og benytte anledningen til å vise at en selv skjønner omfanget av begrepet ytringsfrihet.

Det var Voltaire, som så genialt, sammenfattet hva ytringsfrihet, i praksis, bør bety: «Jeg er dypt uenig i det du sier, men vil til min død forsvare din rett til å si det»

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:15.