Pressefrihetens dag: Protester mot at journalister blir forfulgt

Forfulgt: Asli Erdoğan er en av mange tyrkiske journalister som betaler en høy pris for å være frittalende.

Forfulgt: Asli Erdoğan er en av mange tyrkiske journalister som betaler en høy pris for å være frittalende.

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

– Amnesty International benytter onsdagen til vise solidaritet med journalister som ikke kan ytre seg uten frykt for represalier. FN har utpekt 3. mai til pressefrihetens dag, skriver Svenn Poppe.

DEL

Leserbrev 

I 2016 ble 58 journalister drept på jobb, ifølge journalisten.no. Det var ni færre enn året før, nedgangen skyldes at pressen hadde trukket seg ut av områder hvor det var for farlig å rapportere fra. I en rekke land blir mediefolk fengslet, mishandlet, trakassert og i verste fall – drept.

3. mai er av FN erklært som Pressefrihetens dag, og Amnesty International benytter dagen til å vise solidaritet med journalister som ikke kan ytre seg uten frykt for represalier. Amnesty i Fredrikstad bidrar ved å henvende seg til myndigheter ansvarlige for overgrep, gjennom informasjonsarbeid, og ved å oppfordre til engasjement for en utsatt yrkesgruppe.

Kampanjen i år retter seg mot pressens kår i Tyrkia. En tredel av verdens fengslede journalister sitter i tyrkiske fengsler. Spesielt etter det mislykkede kuppforsøket i juli 2016 har journalister blitt utsatt for massiv forfølgelse og fengsling. En rekke pressefolk har vært fengslet i månedsvis, anklaget for terrorisme kun på bakgrunn av sin tilknytning til aviser og mediehus. Mange er skremt til taushet.

Uavhengig journalistikk i Tyrkia er på kanten av stupet.

Mer enn 120 journalister og ansatte i mediebransjen er varetektsfengslet, flere tusen arbeidsledige etter at myndighetene har stengt 168 mediehus, aviser, TV- og radiokanaler og forlag. Uavhengig journalistikk i Tyrkia er på kanten av stupet. Frykten for å bli fengslet for å kritisere myndighetene er stor og fører også til utstrakt selvsensur. Rommet for kritisk og uavhengig journalistikk blir stadig mindre og prisen som betales for å være frittalende er høy. 

Asli Erdoğan, prisbelønnet tyrkisk forfatter, har kjent dette på kroppen. Hun er tilknyttet dagsavisen Özgür Gündem som spaltist og rådgiver. Avisen er kjent for å støtte den kurdiske befolkningen. Etter kuppforsøket ble avisens lokaler raidet av myndighetene, og redaktøren og minst 20 journalister ble arrestert og avisen ble stengt, hjemmet til Asli Erdoğan ransaket av bevæpnede og maskerte offiserer. I åtte timer undersøkte de 3500 bøker og notater hun hadde samlet de siste tiårene. På tross av at ingen bevis ble funnet mot henne ble hun arrestert og anklaget for terrorisme.

På politistasjonen ble hun plassert i en celle på to ganger fire meter uten vinduer sammen med tre andre kvinner. Det elektriske lyset sto på 24 timer i døgnet. De fikk kun gå på toalettet når vaktene bestemte det. Da hun ble fremstilt for retten, forventet hun å bli løslatt, men dommeren beordret videre fengsling i påvente av en rettssak.

Kulden i fengselet var fryktelig, og den kroniske sykdommen hun lider av ble forverret under oppholdet. 29. desember 2016 ble hun løslatt. Da hadde hun sittet i fengsel i over fem måneder. Anklagene om terrorisme henger fortsatt over henne.

Vi oppfordrer avisens lesere å kreve at myndighetene i Tyrkia umiddelbart løslater journalister som holdes i varetekt uten tiltale og dom, og at de slutter å straffeforfølge journalister utelukkende for sitt journalistiske arbeid. Gå inn på «aksjoner» på adressen amnesty.no og signer aksjonen som ligger der!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags